Hopp til hovedinnholdet

Ta opp igjen fag.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg ønsker å ta opp en del fag nå etter jul. Men jeg lurer på et par ting. Snittet mitt ligger nå på 4,8, og jeg vil inn på rettsvitenskap i Oslo, som vil si at jeg vil ta opp ganske så mange fag. Men hvordan fungerer dette med det nye vitnemålet etter jeg har tatt opp fag? For eksempel har jeg karakteren 6 i matematikk, men fikk 4 på matematikkeksamen. Om jeg da tar opp matte, mister jeg den sekseren jeg har? Er det mulig å kun ta opp eksamenskarakteren min, og likevel beholde sekseren i mattefaget? Det samme gjelder norsk bokmål. Her fikk jeg 5 som standpunktkarakter, og 4 på eksamen. Hva gjør jeg her? Jeg gikk også medier og kommunikasjon de to første årene på vgs, som vil si at jeg har hatt til sammen åtte mediefag + eksamen. I 2. året på vgs fikk jeg deriblant tre 4ere, i medieproduksjon, mediedesign og mediekommunikasjon. Er det mulig å ta opp disse fagene? Takk på forhånd for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det som du må være klar over er, at hvis du tar opp igjen fag for å forbedre karakteren din etter at du er ferdig med et normert løp fra Vg3, vil du "miste" førstegangsvitnemålet ditt og ditt nye vitnemål vil da bli hetende ordinært vitnemål. Hvis du da går inn på www.samordnaopptak.no, så vil du se at inntaksgrensen for opptak på ordinært vitnemål på mange studier er markert høyere enn ved et førstegangsvitnemål.

Spørsmålet vil da bli: Vil du få så mye bedre karakterer at det vil matche ordinærkvoten i poengsum? Både Universitetet i Agder (Kristiansand), Universitetet i Stavanger og Universitetet i Tromsø hadde poengsummer i nærheten av det som er dine konkurransepoeng akkurat nå.

På generelt grunnlag kan vi si at du selv kan velge hvilke fag som skal være tellende på vitnemålet ditt fra vgs., men husk nå at alle fag du erstatter fag med fra ditt førstegangsvitnemål, automatisk vil bety at du får et nytt ordinært vitnemål i stedet og må konkurrere deg inn på en mye høyere poengsumsgrense. Hvis du erstatter et fag med en privatisteksamen, vil standpunktkarakteren din fra vgs. automatisk falle bort. Da blir det kun eksamenskarakteren som blir tellende. De samme reglene gjelder for alle de fagene du velger å ta opp igjen. 

På generellt grunnlag kan vi si at du har mulighet til å bytte ut programfag fra MK med programfag fra SSP, men reglene for hvilke fag som erstatter andre fag er de samme som i spørsmålet ovenfor.

Derfor: Tenk deg godt om før du velger å "skifte ut" fag fra førstegangsvitnemålet dittvitnemålet ditt. Husk også at du kan bruke det vitnemålet du nå har fram til og med det året du fyller 21. Du skal forbedre karakterene dine veldig, hvis snittet ditt skal gå opp fra 46,47 eller 48 poeng til langt over 50 poeng, som eer kravt i ordinær kvote.

Lykke til! 

 

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning