Hopp til hovedinnholdet

Hva trenger jeg for å bli kvalifisert etter 23/5-regelen?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har en datter på 9 mnd, og jeg har veldig mange fag å ta opp fra vidregående for å fullføre, derfor har jeg tenkt til å gå for 23/5 regelen. Men jeg lurer på om det lar seg gjøre? Kan jeg ta opp fag før jeg er fylt 23 og begynne å studere når jeg er 23? Hvor lenge kan man gå hjemme med barn for at det skal gjelde som praksis? 1 år? 3 år? Hvilke fag trenger jeg, og kan jeg ta disse som privatist? eller MÅ jeg gå på vidregående?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Du kan gjerne begynne å ta opp fag nå. Du kan søke opptak på høyere utdanning det året du fyller 23 år, hvis du på det tidspunktet har fullført de seks studiekompetansefagene og kan dokumentere fem års praksis. På hjemmesiden til Samordna opptak kan du lese mer om 23/5-regelen.

Omsorg for egne barn regnes som fulltids arbeidspraksis, og dokumenteres med bostedsattest for deg og barnet. Hvis du kan dokumentere å ha bodd sammen med barnet i fem år, regnes dette altså som fem års fulltids arbeidspraksis.

Det er fullt mulig å ta fagene som privatist, du kan lese mer om det i artikkelen nedenfor.

Lykke til!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Privatist - hvordan lære pensum før eksamen?

Gutt på biblioteket (www.colourbox.com)

Som privatist har du ikke krav på undervisning i faget. Likevel finnes det flere privatskoler du kan betale for undervisning, eller du kan velge å lese selv. Her får du tipsene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning