Hopp til hovedinnholdet

Er det mulig å jobbe som hjelpepleier etter studiespesialiserende?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg har en venn som var på videregående i fjor. hun tok studiespesialisering og nå er hun på universitet og studerer Sykepleie. men hun jobber som hjelpepleier nå, selv om hun tok studiespesialisering på vgs og jeg vet ikke hvorfor kan hun gjøre det? Hun jobber som hjelpepleier og studerer Sykepleier samtidig. Er det mulig? Fordi jeg har lyst til å bli en sykepleie også og jeg tenkte på om jeg kan gjøre det samme. :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har tenkt på å ta utdanning til sykepleier! For å kunne søke sykepleierstudier må du ha generell studiekompetanse. Dette kan du få ved å gå tre år på et studieforberedende utdanningsprogram, eller du kan ta et yrkesfaglig utdanningsløp og bygge på med studiekompetansefag. F.eks. kan du ta fagbrev som helsefagarbeider og deretter ta et fjerde påbygingsår for å oppnå studiekompetanse. Du vil da ha en dobbelkompetanse - både studiekompetanse og yrkeskompetanse!

Hjelpepleier heter nå helsefagarbeider. Dette er en fireårig yrkesutdanning på videregående skole. Vennen din har ikke denne utdanningen og dermed er hun helt sikkert ikke ansatt som helsefagarbeider/hjelpepleier der hun jobber, men som pleieassistent. Det er en stillingsbenevnelse for ansatte uten fagarbeiderutdanning som jobber på sykehjem e.l. Det er veldig vanlig at man har en deltidsjobb ved siden av studier på høgskole/universitet, og således kan det fint la seg gjøre å kombinere jobb og studier (så lenge man ikke jobber så mye at det går ut over studiene!). Noen studier kan man ta på deltid over lengre tid også.

Lykke til på videregående!

Vennlig hilsen

Veiledningssenteret Follo i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning