Hopp til hovedinnholdet

Hva bør jeg velge hvis jeg vil raskt ut i jobb?

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei jeg er ei som skal valge snart. jeg vet ikke helt hva skal jeg valge. første jeg ønsker komme ut på jobb fort som mulig, og jeg er glad i alle fag og mest i matte. jeg er glad i service veldig og er opptatt av å hjelpe andre med helse. tør ikke se på sår eller blod,. jeg har ønske både om en fagbrev og studere vidre, slik kunne jeg jobbet ved siden av skole. planen var å ta studiespesialisering med realfag. men vet ikke hvilken muligheter har jeg til fagbrev om jeg tar denne linja. si litt om det gjerne? siste uke hadde vi informasjon kveld om linjaler i VG. som jeg forstått er det vanskelig å ha en fagbrev på linjal studiespesialisering. derfor kom jeg på om at jeg tar Vg1 service og samferds også Vg2 IKT-servicefag. 1. jeg vil noe informasjon om service og samferds? 2. hvilken yrke hører den til IKT? 3 mulighet etter fagbrev for utdanna helsefag? 4.om jeg tar studiespesialisering med IKT-service? 5. linjal som har mulighet mest for service og helse takk for svar : t

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvis du ønsker å komme fortest mulig ut i jobb bør du ikke velge et studieforberedende utdanningsprogram, men et som er yrkesfaglig og gå for et løp som gir yrkeskompetanse. Da blir du kvalifisert for et yrke når du er ferdig med vgs.  

Hvis du går et yrkesfaglig løp som gir yrkeskompetanse får du rett til å ta påbygging til studiekompetanse etterpå, om du skulle ønske å ta mer utdanning. På de yrkesfaglige utdanningsprogrammene kan du altså få begge deler.

Hvis du går et studieforberedende løp får du generell studiekompetanse og må regne med å studere i minst tre år (bachelor) for å få et yrke. Du kan ikke ta et fagbrev på studiespesialisering og du får heller ikke muligheten til å ta en yrkesutdanning etter å ha gått 3 år på studiespesialisering, for da har du brukt opp ungdomsretten din på det.

Les mer om Service og samferdsel og om Helse- og oppvekstfag  og mulighetene der på utdanning.no. Snakk også med rådgiver på skolen din for å diskutere hva som kan passe for deg.

Lykke til med valgene dine!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning