Hopp til hovedinnholdet

Hva slags muligheter har man for videreutdanning etter fagbrev som maskinfører?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei jeg er ei jente som virkelig er interessert i de mer mannsdominerte yrkene og skal nå satse på vg1 bygg- og anleggsteknikk, deretter vg2 anleggsteknikk for å bli maskinfører. Så da blir arbeidsdagene proppet med kjøring av gravemaskiner, hjullastere og den slags etter det. Moren min derimot er veldig i mot dette da jeg er veldig skoleflink og kunne klart en mye lengre utdanning enn kun 2 år yrkesfaglig så 2 år lærling. Likevel vet jeg at noen f.eks utdanner seg som tømrer og videre kan bli byggingeniører eller folk som utdanner seg som elektrikere som kan videre bli energimontør. Som maskinfører etter 4 år, hva slags muligheter har man videre? Hva kan man bruke dette til å utdanne seg som senere innenfor samme "arena"?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Kjempeflott at du ønsker å gå for et fagbrev! Det er viktig at du velger et interessefelt som DU ønsker, og arbeidsmarkedet har behov for dyktige fagarbeidere i årene framover!

Fra og med 2014 har dem som får yrkeskompetanse rett til å ta påbygging til studiekompetanse etterpå. Det innebærer fagene norsk, historie, naturfag og matematikk. Retten gjelder dem som har fullført og bestått fag- og yrkesopplæring i 2014, eller senere. Retten kan tas ut når som helst innen utgangen av det året man fyller 24 år. Det betyr at etter at du har fått fagbrev som anleggsmaskinfører kan du ta ett år påbygg - du får da generell studiekompetanse, og kan søke på alle høyere utdanninger som har dette inntakskravet - uavhengig av hva du har fagbrev i.

Du kan også søke deg videre på fagskole for å få etterutdanning innen et relevant fagfelt. Eller du kan søke deg videre på f.eks. ingeniørstudier med y-veien.

Med andre ord har du veldig mange muligheter for videre utdanning etter et fagbrev, uansett om du velger å gå videre i samme retning som du har fagbrev i eller ta et helt annet studie.

Lykke til på videregående!

Vennlig hilsen

Veiledningssenteret Follo i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning