Hopp til hovedinnholdet

Hvordan dekker jeg kravet til arbeidspraksis/utdanning i 23/5-regelen?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 26 år, og er innvandrer. Jeg bor i Norge siden 2005. For mange år vart jeg rammet av tvangslidelse og derfor satt jeg meg hjem og hadde ikke skole eller jobb. før to år siden begynte jeg på en kurs for videregående opplæring for voksne og bestått den i fjor med snitt 4,8. Jeg har søkt på elektro ingeniørfag på høgskolen, og søkte etter 23/5 regel, men jeg fikk svar at jeg var ikke kvalifisert fordi; i følge til 23/5 regel er det krav om 5 år erfaring fra jobb, praksis eller utdanning(videregående nivå eller høyere), og jeg hadde bare 2 og halv år erfaring fra vgs. Jeg har deltatt på introduksjonsprogram innen grunnskole kurs og fullført grunnskole kurs for voksne; men disse er ikke godkjent i følge til høgskole. Så jeg ønsker å søke neste år i 2015, derfor lurte jeg å spørre på hva kan jeg gjør for å få plass på høgskole på neste år etter 23/5 regel ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er mulig å få godkjent en del av de 5 årene som kreves i 23/5-regelen hvis du kan dokumentere nedsatt arbeidsevne. På Samordna opptaks nettsider står dette om 23/5-regelen:

"Hvis du på grunn av sykdom, nedsatt funksjonsevne eller andre forhold ikke har kunnet arbeide, tar vi hensyn til dette. Du må dokumentere din nedsatte arbeidsevne med attest fra lege eller kopi av vedtak fra NAV. Attesten må inneholde informasjon om du er eller har vært helt eller delvis arbeidsufør, og i hvilke perioder du har vært det."

Du kan lese mer om 23/5-regelen på Samordna opptaks nettsider.

Hvis du får tak i dokumentasjon på nedsatt arbeidsevne, kan du kontakte høgskolen og be om en vurdering av dokumentasjonen, og om du vil være kvalifisert når du søker.

Husk også at opptak til ingeniørutdanning har spesielle opptakskrav i tillegg til generell studiekompetanse. Du må ha ha bestått programfagene Matematikk R1 (eller Matematikk S1 og S2) og Matematikk R2 og Fysikk 1.

Vennlig hilsen Samordna opptak i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning