Hopp til hovedinnholdet

Trenger man T-matte eller P matte for å ta S-matte eller R-matte?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg har gått 2 år på design&håndverk og går siste året påbygg nå. Har lyst til å studere siviløkonom på BI og opptakskravet er generell studeiekompetanse og matte R1 eller S1 + S2. Jeg har bare YP-matte. Jeg tenker å ta matte neste år, men vet ikke hva jeg bør velge. (Jeg har ganske bra karakterer i matte) Trenger man T-matte eller P matte for å ta S-matte eller R-matte?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har utdanningsplaner!

Hvis du tar R1 trenger du kun å ta ett fag, i motsetning til S1+S2 som er to fag. Bruk gjerne hjemmesiden til utdanningsdirektoratet for å sette deg inn i læreplanene.

Selv om det er anbefalt å velge T-matte først hvis man skal ta R- eller S-matte, så er det ikke et formelt krav. Du trenger altså ikke å ta T-matte, P-matten din er formelt tilstrekkelig.

Hvis du klarer å ta R1 som privatist allerede til våren vil du få karakteren med på førstegangsvitnemålet ditt. Du kan lese mer om hva det innebærer i artikkelen nedenfor.

Håper det var oppklarende. Lykke til!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Matematikk i videregående opplæring – hva skal du velge?

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)

T, P, R, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vrient å velge riktig vei i mattejungelen. Vi gir deg noen tips til å hjelpe deg å velge riktig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning