Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få den videregående utdanningen min i Forsvaret?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Heisann! Jeg er en jente som er 16år og går vg1 på helse og oppvekstlinjen. Jeg vil veldig gjerne inn på ambulansen til neste år men vet egentlig at løpet er kjørt grunnet dårlige karakterer og lærere. Det er absolutt ingenting jeg vil gå på enn ambulansen, og angrer virkelig på at jeg valgte denne linjen. Om jeg ikke kommer inn vurderer jeg å ta et friår og vente til jeg skal i militæret, noe som jeg er 100% sikker på at jeg skal. Jeg lurte derfor på om man kan gå en helselinje på vg2 innenfor en krigsskole eller militærfagskole som for eksempel sjøkrigsskolen i Bergen. Veldig vanskelig å formulere spørsmålet men jeg satser på at du forstår. Jeg lurte også på om det er en eller annen form for militær man kan komme inn det året man fyller 17. Det er et veldig tøft skoleår, og jeg har virkelig ikke lyst å ta et friår, så håper det finnes en løsning på dette. mvh, jente16

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er synd at du ikke trives med valget ditt. Det er dessverre slik at man konkurrerer med karakterene sine når man søker vg2, og det er mange som er i din situasjon og ikke får det tilbudet de helst vil ha.
Husk at det også er en mulighet å gjøre et omvalg og gå vg1 på et annet utdanningsprogram neste skoleår, hvis du er interessert i et helt annet fagfelt.

Hvis du går et løp som gir generell studikompetanse er det også mulig å søke på en treårig bachelor i prehospitalt arbeid- paramedic på HiOA etterpå.

Forsvaret tar inn lærlinger i mange forskjellige fag (ikke i ambulansefaget), men de tilbyr ikke vg2-kurs fra videregående opplæring, det må du ta i videregående skole for å bli kvalifisert for å søke læreplass. Du kan lese mer om utdanningsmulighetene du har i Forsvaret på hjemmesiden deres. Du må i tillegg ha fylt 18 år før du kan starte på militærtjeneste. Eneste unntaket er de som tar læretiden sin i Forsvaret. De kan være 17 år når de starter tjenesten, men må fylle 18 år i løpet av opptaksåret. 

Snakk også med rådgiver på skolen din for å få vite mer om hvilke muligheter du kan ha.

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo og Forsvaret i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning