Hopp til hovedinnholdet

Hva betyr 1.inntaksrunde? Hvordan får jeg kontakt med rådgiveren min?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg vil gjerne ha litt mer informasjon om vgs-søk, o.l., så jeg har et antall spørsmål: 1) Hva betyr 1. inntaksrunde (hvor mange inntaksrunder er det?) 2) Rådgiveren på skolen min kunne like gjerne ikke eksistert, han/hun har ikke introdusert seg... Hvordan kan jeg ta kontakt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så innmari kjipt å høre at rådgiveren på skolen din ikke har gjort seg synlig! Jeg svarer først på spørsmålet om rådgiver, og deretter finner du svaret om inntak.

Aller først vil jeg si til deg at du må kreve at rådgiveren på skolen tar seg tid til deg. Du har rett til skikkelig rådgivning og god informasjon om blant annet valgmulighetene på videregående. Rådgiveren har et ansvar for å gi deg god informasjon, men det er også kjempeviktig at du tar tak i denne situasjonen selv. Selv om det er rådgiverens ansvar å gi elevene informasjon, er det til syvende deg det går utover dersom du ikke får informasjon - derfor er det viktig at du selv tar ansvar. Så det er veldig bra at du sendte spørsmål hit!

Først å fremst burde du prøve å få kontakt ved å henvende deg til kontoret på skolen. Forklar skoleresepsjonisten at det er viktig for deg å prate med rådgiveren og at du ønsker å gjøre det så fort som mulig. Dersom dette er problematisk burde du ta kontakt med skoleledelsen og rektor. Har du en elevrådsrepresentant er også dette noe som kan tas opp i elevrådet på skolen din. Så si ifra til representanten! Du kan også forklare dette til dine foreldre/foresatte, da kan de eventuelt ta dette opp på et foreldremøte.

Når det gjelder spørsmålet om 1.inntaksrunde, så regner jeg med at dette er relatert til søking til videregående skole.

Opptaket til skolene består av to runder:

1.inntaket: Da får du svar på hva du kom inn på. Enten så kommer du inn på førsteprioriteten din eller så havner du på venteliste. Havner du på venteliste burde du takke ja til å være på venteliste og ja til plassen du fikk. Da er du sikker på å få skoleplass.

2.inntaket: For de som står på venteliste er dette et viktig opptak, for da får du vite om du får plass der du er på venteliste.

Du kan få mer informasjon om dette i artikkelen jeg har lagt ved under dette svaret - les den!

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søkt videregående skole - hva skjer nå?

Spent jente (colourbox.com)

I juli er førsteinntaket til videregående skole klart. Kommer du ikke inn der du helst vil, kan det likevel finnes muligheter. Her kan du lese om inntakene, hva du må huske på, svarfrister og ventelister.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning