Hopp til hovedinnholdet

Jeg angrer på at jeg gikk SSP, går det ann å bli apotektekniker eller tannlegeassistent nå?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har fullført studiespesialisering men jeg angrer. Jeg angrer veldig! Går det ann å bli apotektekniker eller tannlegeassistent nå? Hvilken vei må jeg isåfall gå? Hilsen fortvilet jente..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har rett i at alle har rett på videregående opplæring, men bare en gang. Du har gått et løp som gir generell studiekompetanse og brukt opp din ungdomsrett på det.

Apotektekniker er en treårig fagutdanning i videregående skole, det samme er tannhelsesekretær. Det er ikke så enkelt å ta en fagutdanning når du har brukt opp ungdomsretten din. Du kan selvsagt søke på vg1 Helse- og oppvekstfag, men du vil bli vurdert først etter at alle med ungdomsrett har fått plass. Du konkurrerer da om eventuelle ledige plasser med vitnemålet fra 10.trinn.

Med generell studiekompetanse trenger du ikke å ta fellesfagene på nytt.
Du kan sjekke om du finner private skoler som tilbyr programfagene du trenger (fra vg1, vg2 og vg3), eller nettskoler. Du kan eventuelt ta programfagene som privatist.

Et annet alternativ er å ta fagbrev etter praksiskandidatordningen. Det får du ved å jobbe innen fagfeltet. Kravet for å melde seg opp til fagprøve etter denne ordningen er at du må dokumentere 5 års relevant og allsidig praksis fra fagfeltet og i tillegg bestå en teoretisk eksamen på Vg3 nivå (praksiskandidateksamen) før fagprøve kan avlegges. Fagopplæringen i fylket ditt kan gi deg mer informasjon om denne ordningen dersom det er aktuelt for deg.

Tannpleier er derimot en treårig helsefaglig profesjonsutdanning ved universitet og høgskole, hvor opptakskravet er generell studiekompetanse.

Lykke til med videre research og med valgene dine!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning