Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta en fagutdanning på voksenopplæring?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei!Jeg harett porblem. Skal forklare situasjonen: Jeg går nå folkehøgskole multisport etter at jeg etter 6 uker på psykologi tidligere i høst ble svært usikker på hva jeg vil gjøre og droppet ut. Jeg ble i vår ferdig med 3 år på media og kommunikasjon som jeg i bunn og grunn bare tok for en lettere vei til studiekompetanse. Dette er noe jeg overhodet ikke vil tilbake til, og jegvirkelig hatet de siste 2 årene av vgs pga feil valg av yrkesfag. Jeg har lenge trodd at høyere utdanning var noe for meg,somvistesegå vrefeil. Jeg har nå blitt usikker på om jeg derimot heller vil tilbake til yrkesfag som kanskje tømrer eller elektriker, som jeg kunne tenke meg. Men jeg orker ikke tanken på å gå på skole med 15/16åringer desverre. Jeg lurer derfor på om det finnes ett annet alternativ til yrkeskompetanse/utdanning uten å gå vanlig vg1 på en vanlig vgs-skole?Kan man ta voksenopplæring som 20 åring? Eller vet du om/forslag til alternativer til fysisk og variert arbeid gjennom universitet?Takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har rett i at håndversksfagene er yrkesutdanninger på videregående skole. Alle har rett på videregående opplæring, men bare en gang. Du har gått et løp som gir generell studiekompetanse og brukt opp din ungdomsrett på det. Du kan heller ikke søke voksenopplæring, som er et tilbud for dem over 25 år som ikke har brukt ungdomsretten sin.

Det er ikke så enkelt å ta en fagutdanning når du har brukt opp ungdomsretten din. For å kunne bli lærling må du ha programfagene fra vg1 og vg2, men det er ikke sikkert at du vil få plass i offentlig skole. Du kan selvsagt søke på vg1, men du vil bli vurdert først etter at alle med ungdomsrett har fått plass. Du konkurrerer da om eventuelle ledige plasser med vitnemålet fra 10.trinn.

Med generell studiekompetanse trenger du ikke å ta fellesfagene på nytt.
Du kan sjekke om du finner private skoler som tilbyr programfagene du trenger. Du kan eventuelt ta programfagene som privatist, selv om det ikke nødvendigvis er så enkelt med praktiske fag. Etter at du har tatt programfagene kan du bli lærling. Du må selv skaffe deg læreplass. Lærebedrifter får mindre tilskudd for en lærling uten ungdomsrett, det gir deg også en ekstra utfordring.

Et annet alternativ er å ta fagbrev etter praksiskandidatordningen. Det får du ved å jobbe innen fagfeltet. Kravet for å melde seg opp til fagprøve etter denne ordningen er at du må dokumentere 5 års relevant og allsidig praksis fra fagfeltet og i tillegg bestå en teoretisk eksamen på Vg3 nivå (praksiskandidateksamen) før fagprøve kan avlegges. Fagopplæringen i fylket ditt kan gi deg mer informasjon om denne ordningen dersom det er aktuelt for deg.

Når det gjelder høyere utdanning vil alle være teoretiske, selv om noen studier er mer praktisk rettet enn andre. Det du har prøvd deg på var kanskje veldig teoretisk?

Det er vanskelig for oss å foreslå utdanninger som passer for deg, du må selv bruke tid på å gjøre nødvendig research. Du finner noen tips i artikkelen nedenfor. Lykke til!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning