Hopp til hovedinnholdet

Mor er psykisk syk

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg vet ikke helt hva som har skjedd, men jeg har mistet motivasjonen helt. Før juleferien var jeg veldig motivert på skolen og fikk 5 i snitt på karakterkortet. Nå, nå orker jeg nesten ikke å tenke på alle fremleggene, innleveringene og prøvene vi har. Motivasjonen min er helt borte, det er ikke det at jeg ikke har venner for det har jeg! Jeg føler meg også helt tom følelsesmessig, og føler meg rett og slett sliten psykisk. Jeg vet ikke om det har noe med det å gjøre, men mamma har vært psykisk syk(psykose) og har det siste året slitt med deprivasjon, slik at hun har noen bra dager, og noen dager da hun vil ta livet av seg. Sånn ca. hver gang mamma har en dårlig dag(trist eller grinete) så er søsteren min sur/frustrert(jeg skjønner henne godt da - hun sluttet på skolen for mamma), og det kan gå utover meg. Altså forrige gang endte det meg at jeg satt i klesskapet mitt og gråt. Flaut. Har det noe med det å gjøre? En god venn av meg har også nylig mistet faren sin til kreft?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Flott at du skriver til ung.no.

Du skriver at moren din er psykisk syk med depresjon og at hun også har vært psykotisk. Psykose er en alvorlig psykisk lidelse! Jeg går ut ifra at hun da fortsatt får hjelp til å få det bedre? At hun går til behandling hos en psykolog eller psykiater eller noe? Som regel, når foreldre blir syke, vil barna også få tilbud om noen å snakke med. Har du fått det? Om du har fått det eller ikke, så tenker jeg at du nok bør be om å få snakke med noen om hvordan du har det. Det kan hjelpe deg å få det bedre, og det kan hjelpe deg å, på sikt få tilbake motivasjonen i forhold til skole og andre ting.

Sånn som du har det nå, er det ihvertfall ikke gunstig å ha det veldig mye lenger i hvert fall. Det å gråte i et skap kan kanskje være flaut, men samtidig tenker jeg at det er veldig forståelig og kan kanskje være veldig deilig og nødvendig når du utsettes for den belastningen du gjør.

Det kan nok også være gunstig å snakke med de på skolen om situasjonen din, i og med at det går så veldig utover din skolehverdag. Gå til en rådgiver på skolen din, eller til helsesøster og fortell hvordan du har det. Du vil bli møtt med forståelse. Og skolen har muligheter til å gjøre tilpasninger i fagene, og det finnes også andre tilrettelegginger som kan gjøre skolehverdagen din bedre og enklere.

Jeg ønsker deg lykke til!

 

 

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning