Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta språk som privatist?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en nysgjerrig gutt som har lurt på lenge med dette med morsmål - fremmedspråk. Jeg går foreløpig studie 2. året i vg, og har programfagene Biologi 1, kjemi 1 og P2 matte (hadde P1 i 1.vg) ifølge skolen min så må jeg ha to fordypningsfag, og et valgfag som jeg må ha enten i år eller neste år. Jeg har veldig lyst til å ta morsmål som privatist for å bli få poeng eller fikse på med dette med fag valg. Jeg har lyst til å ta nivå 1 fordi jeg ikke er så flink i mitt eget språk(ps. Jeg har hatt tysk i ungdomskolen). Det jeg lurer på er hvis jeg tar nivå 1 som privatist vil det telle som timer og som programfag, og må jeg bygge på med nivå 2 neste år eller går det greit med bare nivå 1? Også Får jeg karakteren i nivå 1 i vitnemålet? Har snakket med skolen men det er så store forskjeller at jeg er helt usikker, takker på forhånd! Føler dere forstår meg alltid haha :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tommelfingerregelen er at du må ha tre programfag + matematikk på vg2 og 3 programfag på vg3 (i tillegg til fellesfagene alle tre årene).
Du må i løpet av vg2 og vg3 ha 2 fordypninger innen samme programområde (enten i realfag eller i språk/samfunnsfag/økonomi), resten kan du velge fritt.

Du kan få språkpoeng hvis du tar ditt morsmål som programfag (fag som har kode PSPxxxx), dvs. at det kommer i tillegg det fremmedspråket du har som fellesfag på vg2 og som er obligatorisk.

Hvis du tar fag som privatist mens du er elev på vgs kan du få dem med på førstegangsvitnemålet, de vil da telle som timer selv om du ikke har standpunktkarakter. Faren er selvsagt hvis du stryker på privatisteksamen, da har du ikke nok timer. Husk at alle språkfag som privatist innebærer både en skriftlig og en muntlig eksamen.

Det kan spille inn forhold som ikke kommer frem her. Det er derfor viktig at du snakker med den som er vitnemålsansvarlig på skolen din for å få et sikkert svar på hva som vil gi et godkjent vitnemål.

Håper det var oppklarende.
Lykke til!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Privatist - hvordan lære pensum før eksamen?

Gutt på biblioteket (www.colourbox.com)

Som privatist har du ikke krav på undervisning i faget. Likevel finnes det flere privatskoler du kan betale for undervisning, eller du kan velge å lese selv. Her får du tipsene.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning