Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en jente som ikke er sikker på hva jeg gjøre senere i livet eller jobbe med.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente som ikke er sikker på hva jeg gjøre senere i livet eller jobbe med. Jeg er utrolig glad i å reise, og drømmer om å få se verden. Det jeg lurer på da er, hvilke jobber/yrker har en del/mye reising inkludert i seg? Eller eventuelt hvilke yrker kan man tjene godt på slik at jeg kan reise på fritiden? Jeg ønsker gjerne en jobb med litt variasjon, ikke bare sitte på et kontor osv. hver dag. Egenskaper jeg har ellers (utenom å være reiseglad) er at jeg er ganske så selvstendig, kan være litt sjenert i starten men det går seg til, jeg er flink til å uttale meg og argumentere for noe jeg brenner for, jeg liker og hjelpe andre men kunne ikke tenke meg noe innenfor helse o.l, er veldig interessert i andre språk/kulturer/religioner. Jeg har tenkt på å gå studiespesialidering på videregående, men er ikke sikker på hva jeg skal gjøre videre(høyskole/universitet osv) Takker i forveien for svar :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er alltid spennende å starte tanken på hva man vil bli eller hva man vil gjøre.

Snakk med personer som jobber med det du kan tenke deg

Kanskje kjenner du noen som er ingeniør? Eller sykepleier? Eller som er elev ved en skole du synes virker interessant? Eller noe annet du tor kan være spennende? Spør om hva slags utdanning de valgte, hvilke arbeidsoppgaver de har i jobben sin, hva slags jobber man kan søke med denne utdanningen osv. Det går også an å lese yrkesintervjuer på nettet. HER finner du et stort utvalg. På vilbli.no kan du lese intervjuer med elever i forskjellige utdanningsprogram på videregående skole.

Det finnes flere tester man kan ta, som prøver å koble dine interesser med hva som finnes av offentlige studietilbud. 

 Interessetesten på nav.no. Du svarer på 120 spørsmål om hva du synes om mange forskjellige aktiviteter og oppgaver. Til slutt får du forslag om en del yrker som kan passe for deg. Spørsmålene trigger tankene i forhold til hva du liker og misliker. Bruk testen som et utgangspunkt for å orientere deg blant yrker og utdanninger. Du kan også sjekke ut testen hos vilbli.no. Husk bare at testene alene ikke gir noe fasitsvar på hva som vil passe perfekt for akkurat DEG.

Det er vanskelig for oss å gi deg et konkret råd, men siden du skriver om reiser, kanskje du kan starte med å søke opp reiseliv på utdanning.no. Da finner du mer informasjon om utdanning og yrker som er koblet til det.

Legger ved noen artikler under svaret, som kan gi deg gode råd når du skal jobbe videre med å finne ut av hvilken retning du vil gå videre. Og husk, det er oftest mulig å endre vei om du finner ut at det ikke passet likevel.

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Høgskole, universitet eller privatskole?

Jente på forelesning (www.colourbox.com)

Lurer du på hvilken skole som har akkurat den utdanningen du har lyst til å ta? Og hvordan undervisningen på de ulike skolene varierer? Da bør du fortsette å lese.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning