Hopp til hovedinnholdet

Er det dyrt å studere i utlandet?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei :) Jeg vurderer å studere veterinær i utlandet, men jeg lurer på et par ting angående studiestøtte: Det å studere i Norge er jo "gratis", men studiestøtten man da får fra lånekassen går jo til bolig, mat osv. Men stemmer det at dersom man vil studere i utlandet så er det ikke "gratis" utdanning, i tillegg til at man skal ha mat og bolig? Det vil jo i teorien bety at man vil opparbeide seg et MYE større gjeld dersom man studerer i utlandet? Og hvor mye studiestøtte får man fra lånekassen da? Dette gjør at jeg blir litt usikker på hva jeg vil gjøre. Personer jeg kjenner som studerer i Polen, sier at det er så innmari mye billigere for mat og bolig der nede. Men hva har det å si dersom man i tillegg må betale for å i det hele tatt gå på skole? Så mitt oppsummerende spørsmål er egentlig om man vil opparbeide seg en mye større gjeld dersom man studerer i utlandet enn i Norge?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Offentlig utdanning i Norge er i hovedsak gratis, det vil si at man ikke behøver å betale skolepenger. Man må som oftest betale en semesteravgift, men det er et lite beløp sammenliknet med det man må betale for å studere på et privat lærested.

De fleste utdanninger i utlandet er noe man må betale skolepenger for, noe som gjør at det hele blir dyrere. Dersom du skal i utlandet så må du regne med at du blir sittende igjen med mer gjeld en dersom du studere i Norge.

Du kan få støtte til skolepenger i fra Lånekassen. For utdanninger i utlandet vil denne støtten delvis være lån og delvis stipend.

Du kan lese mer om hvor mye du kan få til utdanning i utlandet på Lånekassen sine hjemmesider. For å finne ut hvor mye du må regne med å betale i skolpenger, så kan det være lurt å finne de lærestedene du kunne tenke deg å studere ved på nettet, og sammenlikne prisene som står på deres sider.


Vennlig hilsen

 

Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning