Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg gå vgs på nytt?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Nå til sommeren fullfører jeg tre år med ssp på vgs. Spørsmålet mitt er som følger: Har jeg mulighet til å ta yrkesfag nå etter jeg er ferdig med ssp? Jeg har lest en del på nettet og virker som det er to alternativer: 1. Søke vgs. yrkesfag og håpe på å få en restplass ved denne linjen. På denne måten tar jeg kun yrkesfaget, når jeg fra før har et vitnemål med studiekompetanse. Først 2 år yrkesfag ved vgs. og 2 år i praksis. 2. Søke lærlingsplass. Dette vil da være en like lang prosess som vgs. (3-4 år, men som lærling). Dette vil jeg anta er kun et fåtall av arbeidsplassene som velger å gjøre, når det blir en lenger opplæringsprosess for lærlingen. Ved 1. alternativ må jeg kontakte opplæringskontoret i fylket for å få muligheten til å søke, ettersom jeg i teorien har brukt opp min videregående utdanning. Stemmer dette jeg har lest, eller har jeg misforstått? Takk for svar, mvh. jente 18. :-)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har rett i at alle har rett på videregående opplæring, men bare en gang. Du har gått et løp som gir generell studiekompetanse og har brukt opp din ungdomsrett på det.

Det er ikke så enkelt å ta en fagutdanning når du har brukt opp ungdomsretten din. For å kunne bli lærling må du ha programfagene fra vg1 og vg2, men det er ikke sikkert at du vil få plass i offentlig skole. Du kan selvsagt søke på vg1, men du vil bli vurdert først etter at alle med ungdomsrett har fått plass. Du konkurrerer da om eventuelle ledige plasser med vitnemålet fra 10.trinn.

Du har helt rett i at siden du får generell studiekompetanse trenger du ikke å ta fellesfagene på nytt.

Du kan sjekke om du finner private skoler som tilbyr programfagene du trenger. Du kan eventuelt ta programfagene som privatist, selv om det ikke nødvendigvis er så enkelt med praktiske fag. Etter at du har tatt programfagene kan du bli lærling. Du må selv skaffe deg læreplass. Lærebedrifter får mindre tilskudd for en lærling uten ungdomsrett, det gir deg også en ekstra utfordring.

Et annet alternativ er å ta fagbrev etter praksiskandidatordningen. Det får du ved å jobbe innen fagfeltet. Kravet for å melde seg opp til fagprøve etter denne ordningen er at du må dokumentere 5 års relevant og allsidig praksis fra fagfeltet og i tillegg bestå en teoretisk eksamen på Vg3 nivå (praksiskandidateksamen) før fagprøve kan avlegges. Fagopplæringen i fylket ditt kan gi deg mer informasjon om denne ordningen dersom det er aktuelt for deg.

Lykke til!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning