Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg jobbe med film uten studiekompetanse?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg er en 16 år gammel jente, og jeg har lyst og utdanne meg innen media, men det er ikke linje i nærheten der jeg bor. Og jeg kan ikke flytte på grunn av at jeg sliter psykisk. Og jeg har ikke lyst til og gå studie for og komme meg inn på retningen media. så mitt spørsmål er om det finnes veier til og komme seg i retningen uten studiekompetanse og media? for og spesifisere hva jeg vil bli så vil jeg jobbe med og filme ting, redigere filmer og eventuelt ta bilder. Med vennlig hilsen jente 16 år.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Slik jeg forstår deg, har du lyst til å jobbe med media, og gjerne med film og foto, men du har ikke lyst til å gå studiespesialisering eller medier og kommunikasjon.

Først kan vi si at ja, det er fullt mulig å jobbe med media, filmskaping eller foto uten å ha gått medier og kommunikasjon, studiespesialisering eller filmstudier etter videregående.

I kreative bransjer (som for eksempel musikk, film, design, reklame) er utdanning sjeldent et krav. Det viktigste er erfaring og ferdigheter.

Noen er selvlært. De har altså lært seg selv for eksempel å håndtere et kamera eller klippe film på data. Andre blir først ansatt hos for eksempel et produksjonsselskap og jobber seg oppover og lærer seg ting underveis. Kanskje starter de for eksempel først som loggere eller klippeassistenter. Les om ulike arbeidsoppgaver i filmproduksjon her.

Mange velger likevel å ta en utdanning først. Da får man hjelp av lærere til å utvikle seg og man møter andre studenter som man kan samarbeide med senere.

Hvis du altså velger å ikke studere film, kan det nok være en fordel at du lærer deg en del hjemme og får litt erfaring. For eksempel kan du spørre noen i lokalmiljøet som driver med film om du kan være med å se og hjelpe til. Du kan også prøve å få med venner og bekjente på å lage noe selv om du ønsker det.

Du kan også begynne å ta egne bilder. De kan du for eksempel legge ut på nett og vise frem på et jobbintervju. Kanskje du kan begynne å ta bilder for en skoleavis eller starte en fotoblogg der du tar bilder av ting i livet ditt, arrangementer rundt skolen eller noe helt annet.

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning