Hopp til hovedinnholdet

Må jeg ta fellesfagene på nytt?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg går nå på vg2 kokk og servitør og jeg er snart ferdig og skal ut i lære. Men jeg lurer på om visst jeg skulle ha gått vg1 omigjen for å gå på helse og sosial og vg2 på barn og ungdom, om jeg måtte ha tatt opp igjen alle de vanlige fagene som norsk, engelsk, matte, naturfag og samfunnsfag? Når jeg allerede nesten i 2 år har bestått i alle fagene. Jeg hadde bare matte på vg1. Eller om jeg bare kan ta de fagene jeg må ha innenfor helse og sosial og barn og ungdom? På vg1 og vg2.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når du skal søke skoleplass gjennom vigo.no kan du velge å søke på et nytt vg1 fremfor å bli lærling. Du søker da med ungdomsskolekarakterene og skal sette opp tre forskjellige utdanningsprogram, slik du gjorde i 10.trinn. Du er ikke garantert å få ditt første ønske.

Du får utvidet ungdomsretten din med ett år når du gjør et omvalg, det betyr at vil ha brukt opp ungdomsretten din når du er ferdig med vg2 barne- og ungdomsarbeider. Du vil da være kvalifisert for å søke læreplass enten som barne- og ungdomsarbeider eller som kokk/servitør.

Vær klar over at en bedrift får mindre tilskudd for en lærling uten ungdomsrett, det kan gjøre det mer krevende å finne en læreplass, selv om du er kvalifisert.

Du har helt rett i at du ikke trenger å ta fellesfagene på nytt.

Be gjerne rådgiver på skolen din om en samtale om dette.

Lykke til!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Kan jeg bytte utdanningsprogram på videregående?

Jente tenker seg om (colourbox.com)

Har du valgt feil linje på videregående? Fortvil ikke. Det kan være mulig å bytte, selv om skoleåret har begynt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning