Hopp til hovedinnholdet

Nytt vitnemål eller kompetansebevis?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Nylig tok jeg allmenfaglig påbyggning, etter å ha gådd tre år før på en annen studie retning, der jeg bestod alle fagene og fikk vitnemål. Jeg bestod også påbyggnings året, men fant ut at jeg ikke hadde fått det inn på samordnaopptak. De mente at jeg måtte få skolene til å sende det inn elektronisk, men de mente at de ikke kunne gjøre det heller, siden jeg hadde gådd de tre første årene på en annen skole, og det fjerde på en annen skole. De nevnte også at det jeg fikk ifra påbyggnings året var ett kompetansebevis, mens det første tar ett vitnemål siden jeg hadde bestått en treårig utdanning. Og at jeg måtte sende dette kompetansebeviset som ett vedlegg når jeg søkte til den høgskolen jeg ville søke på. Men tingen er at på samordnaopptak stod det at jeg ikke kunne sende det, pluss at jeg søker elektronisk. Så er ganske fortvilt og er ute etter råd?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dersom du har et vitnemål fra 3-årig yrkesfaglig videregående skole, kan du dokumentere de studiekompetansefagene du mangler på et kompetansebevis når du søker opptak. Du trenger altså ikke et nytt vitnemål. Du må da sende inn en kopi av ditt kompetansebevis i posten. Kompetansebeviset sender du inn sammen med et følgeskjema som legger seg på din nettsøknad ca. 10 dager etter at søknadsfristen har gått ut. Dersom du har et elektronisk vitnemål krysser du også av for det i følgeskjemaet. Husk at du selv må sjekke om du har et elektronisk vitnemål.

 

Hilsen Samordna opptak i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Samordna opptak - slik søker du studieplass

Samordna opptak

Samordna opptak hjelper deg å sende en samlet søknad til opptak ved universiteter og høgskoler. De har oversikt over viktige frister og dokumentasjon du må sende inn for å søke studieplass.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning