Hopp til hovedinnholdet

Er praksisbrev åpent for alle?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, Sant praksisbrev er åpent for alle? For dem jeg har snakket med som har det sier det og sier at jeg skal søke meg inn på den skolen så ordner dem resten, men rådgiverne på den skolen jeg går på nå kommer med masse snakke om PPT og greier. Det jeg tror er at rådgiverne snakker om noe med tilpasset opplæring eller noe for de som ikke skal ha karakterer, men er ikke det jeg skal søke. Jeg skal jo ha karakter, står og på udir og utdanning.no at praksisprev orientering er; En ordning som i utgangspunktet åpent for alle, men er særlig rettet mot ungdom og rettighetselever som etter avsluttet grunnskole, ønsker en mer praktisk opplæring.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Praksisbrev er et kompetansebevis som er mindre omfattende enn fag- eller svennebrev, det gir altså ikke full kompetanse, men en grunnkompetanse. Det kan være et alternativ for den som vet det kan bli vanskelig å fullføre et fag- eller svennebrev, derfor er også PPT vanligvis involvert.

I forsøksprosjektet med praksisbrev er det lagt vekt på praktisk opplæring de to første årene i videregående opplæring. Etter disse to årene skal man kunne oppnå, og få dokumentert, en yrkeskompetanse som kan brukes arbeidslivet. Etter praksisbrevprøven skal man også kunne fortsette opplæringen og oppnå full kompetanse innen faget i løpet av ordinær opplæringstid (som vanligvis er 4 år).

Praksisbrev er en forsøksordning og er begrenset til noen lærefag, og ikke alle fylkene er med i forsøksordningen. Du kan lese mer ved å følge linken. Du har rett i at det tilbudet som finnes er åpent for alle, men det er lurt å snakke med rådgiver på skolen din om hva som er mulig der du bor.

Lykke til!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning