Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg være voksenlærling?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Kjære ung.no Finnes det noen ordninger for å gå i lære i et yrkesfag som voksen, uten å delta i videregående skole? Jeg vet at det finnes noe som heter voksenlærling i Danmark, der man kun går i lære, uten noe skole. Er det noe tilsvarende her i Norge? Jeg er 25 år gammel, og har universitetsutdannelse, å ønsker å omskolere meg, dersom det er mulig å begynne direkte i lære et sted, men det er ikke et alternativ å begynne på vgs igjen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har gått et løp som gir generell studiekompetanse og har brukt opp din ungdomsrett på det. Det er dessverre ikke så enkelt å ta en fagutdanning når du har brukt opp ungdomsretten din, fordi slike utdanninger tilbys kun i vgs, og videre på fagskole for dem som allerede har oppnådd yrkeskompetanse.
Du har heller ikke rett på voksenopplæring selv om du er 25 år, dette er er et tilbud for voksne som ikke brukte ungdomsretten sin.

For å kunne bli lærling må du først ha programfagene fra vg1 og vg2. Siden du har generell studiekompetanse trenger du ikke å ta fellesfagene på nytt.

Du kan også sjekke om du finner private skoler som tilbyr programfagene du trenger. Du kan eventuelt ta programfagene som privatist, selv om det ikke nødvendigvis er så enkelt med praktiske fag. Etter at du har tatt programfagene kan du bli lærling, vanlig læretid er 2 år. Du må selv skaffe deg læreplass. Lærebedrifter får mindre tilskudd for en lærling uten ungdomsrett, det gir deg også en ekstra utfordring. På den annen side er det noen som foretrekker med voksne lærlinger.

Et annet alternativ, og som kanskje er mest aktuelt for deg, er å ta fagbrev etter praksiskandidatordningen. Det får du ved å jobbe innen fagfeltet istedenfor skole/lære. Du må selv skaffe deg relevant jobb.
Kravet for å melde seg opp til fagprøve etter denne ordningen er at du må dokumentere 5 års relevant og allsidig praksis fra fagfeltet og i tillegg bestå en teoretisk eksamen på Vg3 nivå (praksiskandidateksamen) før fagprøve kan avlegges. Fagopplæringen i fylket ditt kan gi deg mer informasjon om denne ordningen dersom det er aktuelt for deg.

Lykke til!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb