Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor gis det kjønnspoeng?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Jeg har planlagt, og skal forhåpentligvis ta en sivilingeniørutdanning, og jeg har satt opp en god del ulike retninger/programmer, men jeg skal bruke tiden framover på å velge hvilken jeg skal ha som første valg. Allikevel er det noe som bekymrer, og det er nemlig det faktum at jenter får to hele ekstra poeng, som dere vet blir kalt for kjønnspoeng. Jeg vet at dette ikke gjelder for alle programmene. Hvorfor slik diskriminering? Jeg har og er alltid for likestilling mellom kvinner og menn, men bare fordi jenter er underrepresentert, så er det mektig urettferdig at det skal tildeles 2 hele ekstra poeng; de blir jo ikke diskriminert på noen måte. Er det derfor slik at hvis mange jenter søker, så kan det MULIG tenkes at det bare blir jenter på et studium? Eller blir det også tatt noe hensyn til kjønn, slik at det skal være en jevn fordeling? Jeg vet at dette har tidligere vært et diskusjonsemne, og det er for meg og mange andre ufattelig, men er det mulig dette skal avskaffes? Takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det stemmer at det gis kjønnspoeng i forbindelse med søknad om opptak til noen få studier der mannlige eller kvinnelige søkere er underrepresentert.

For eksempel får jenter 2 kjønnspoeng når de søker opptak til 5-årige masterstudier i Teknologi og ingeniørfag ved NTNU (bortsett fra kjemi- og bioteknologi og industriell design). Gutter får 2 kjønnspoeng når de søker opptak til for eksempel veterinærstudiet ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Få fullstendig oversikt ved å se på listen over studier der det gis kjønnspoeng ved søknad.

I Forskrift om opptak til høyere utdanning § 7-9 kan du lese at det er Kunnskapsdepartementet som bestemmer om det skal gis kjønnspoeng eller ikke hvis et av kjønnene er "klart underrepresentert blant studenter eller yrkesutøvere fra vedkommende utdanning". Forskriften i seg selv spesifiserer ikke hvilke utdanninger det er snakk om. Dette er det departementet som bestemmer. Departementet kan også velge å fjerne eller legge til utdanninger fra listen over aktuelle utdanninger, hvis de for eksempel vurderer det slik at relevante forhold i samfunnet har endret seg.

Det er mulig at alle som får opptak til et studieprogram ved et lærested er av samme kjønn. Dette kan skje ved alle studieprogram, både der det gis og der det ikke gis kjønnspoeng.

Hilsen Samordna opptak i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning