Hopp til hovedinnholdet

Går det an å være student ved to studieprogram samtidig?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 17 år. Jeg vet det er sikkert mange utdanningsspørsmål her på ung.no, men jeg velger å spør om noe likevel. Jeg skal snart på lærling, i mens lærlingtiden ønsker jeg å ta påbygg som privatist. Så kommer det saken med høgskole. Jeg har veldig lyst til to ting, og jeg klarer ikke å velge en, men jeg har søkt litt å noen høgskoler har fleksibel læretid, og da kan jeg dra ditt bare på eksamener. Og nå lurer jeg på, hvis jeg har en studieretning som blir fleksibel læretid, kan jeg da ta en annen retning i tillegg? Eller er det ikke lov å studere to ting samtidig? Jeg vet det kommer sikkert svar om, er det ikke for mye? dette blir for tungt til deg osv. Jeg er vant til å jobbe mye med skole, så dette blir ingen problem :) Tusen takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke mulig å få to opptak samtidig når du søker gjennom Samordna opptak. Hvis du takker ja til et studietilbud du får, er det kun dette ene studiet du har kommet inn på. En vellykket søknad gjennom Samordna opptak leder altså til ett opptak ved ett studieprogram i det året søknaden er registrert. Du kan få flere tilbud i løpet av det aktuelle året, for eksempel hvis du har stått på venteliste og får et nytt tilbud i etterfyllingsopptak. Du kan likevel bare takke ja til ett studietilbud samme år i søknad gjennom Samordna opptak.

Det går an å søke opptak til et nytt studie selv om du allerede er student. Hvis du får et nytt opptak, har lærestedene egne regler for hva de godtar og ikke. For eksempel er det vanlig å stille krav til studieprogresjonen din for at du skal ha lov til å følge to studieprogram ved samme lærested samtidig.

Vær oppmerksom på at det er lokale regler og retningslinjer ved lærestedene som gjør at mulighetene dine kan variere fra lærested til lærested, og fra studieprogram til studieprogram. Ta derfor kontakt med den høyskolen som tilbyr de studieprogrammene du er interessert i, for å få informasjon om planen din er gjennomførbar eller ikke. Se en fullstendig oversikt over lærestedene her.

Når det gjelder påbyggingsfagene, kan du gjerne ta dem som privatist samtidig som du er lærling. Sammen med fagbrev trenger du fagene norsk (3 eksamener: skriftlig hovedmål, skriftlig sidemål, muntlig), historie (muntlig eksamen), naturfag (praktisk/muntlig eksamen), og matematikk (skriftlig eksamen), for å få generell studiekompetanse.
Med fagbrev blir du også kvalifisert for å søke fagskole.

Lykke til!

Hilsen Samordna opptak i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Fagskole – noe for deg?

Klasserom (colourbox.com)

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning