Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg få studiekompetanse?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg gikk to år på yrkesfag (helse og sosial + helsefagarbeider) for noen år siden. Har nå lyst på studiekompetanse. Hvilke fag må jeg ta for å få studiekompetanse da? (Vil ikke begynne på vgs igjen på studiespes eller påbygg)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er flere måter å få generell studiekompetanse på, det kan du lese mer om i artikkelen nedenfor.

Hvis du har fullført og bestått alle fag på vg1 og vg2 på Helse- og oppvekstfag vil du få studiekompetanse hvis du går vg3 påbygging til studiekompetanse (eller tar alle disse fagene på annen måte, f.eks. som privatist eller gjennom nettskole). Det innebærer fagene norsk, historie, naturfag, matematikk, kroppsøving og et valgfritt programfag.

Fra og med det året du fyller 23 år kan du også få generell studiekompetanse etter 23/5-regelen. Da trenger du de seks studiekompetansefagene (norsk, historie, samfunnsfag, engelsk, naturfag og matematikk), men i tillegg må du dokumentere 5 års praksis. Les mer om ordningen ved å følge linken.

Hvis du ikke har brukt opp ungdomsretten din, kan du få voksenrett fom. det året du fyller 25 år. Da kan du få tilbud om opplæring i de fagene du trenger gjennom et gratis offentlig tilbud for voksne. Ta kontakt med inntakskontoret i ditt hjemfylke for å sjekke om du har eller vil få voksenrett.

Lykke til!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning