Hopp til hovedinnholdet

adhd og flygeleder

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg vet at adhd er diskvalifiserende for opp til flere jobber jeg kunne tenke meg, dessverre. Jeg lurer derfor på om adhd også er diskvalifiserende for flygeleder, eller om det er mulig å bli det, selvom man er diagnoser med adhd? Går ikke på noen slags medisiner for adhd, da jeg føler det ikke er nødvendig, dersom det har noe å si.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er vanskelig for oss å si noe om flygeleder og hvilke krav de stiller til fysiske og mentale ferdigheter. Søk på utdanning.no for mer informasjon om studiet og yrkesmulighetene. Ved å kontakte en av skolene som tilbyr faget, kan du få mer informasjon om kravene de stiller.

Det stemmer dessverre at det er noen få yrker som kan være vanskeligere å få hvis man har adhd, selv om du likevel kan ha de aller fleste jobbene likevel. Å være flygeleder krever høy grad av konsentrasjon og det kan få store følger dersom man er uoppmerksom. Derfor er det strenge kriterier og opptaksprøver for å komme inn, uansett om man har adhd eller ikke.

Det er lurt å snakke med dem som har satt diagnosen på deg, eller med legen din. Da kan du be om en uttalelse om hvordan de vurderer måten akkurat du klarer å konsentrere deg og styre oppmerksomhet og impulsivitet. Dette er noe som varierer for alle, og ikke alle med adhd har like store vansker i voksen alder som de hadde da de var yngre. Be gjerne om en ny vurdering av diagnosen også hvis det er lenge siden den ble satt. 

Det er modent og flott at du sjekker dette før du begynner å planlegge utdanningen din, slik at du kan ha realistiske mål. 

Lykke til!

Vennlig hilsen ung.no 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ane har ADHD

20-årige Ane fra Stavanger er jente, og har ADHD. På utsiden ser hun ut som ei vanlig jente. Om dagen jobber hun som elektrikerlærling, og på kvelden henger hun med venner. – Men Ane har ADHD, en diagnose folk flest gjerne ser på som en guttegreie.

Les mer

Jeg vet jo ikke hva jeg vil bli!

Jenter tenker (colourbox.com)

Noen ganger virker det som om alle rundt deg vet hva de vil bli når de blir voksne, men faktisk er det slik at de fleste bruker lang tid på å bestemme seg for hva de vil gjøre.

Av ungdomsredaksjonen i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning