Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli ambulansearbeider?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg går helse og oppvekst, som da er 1 året på vgs nå. Jeg vil bli ambulansesjåfør og jeg har søkt helsefagarbeider neste år fordi lærerene mine sa det ikke var vits i å søke ambulanse siden det var en liten sjanse for å komme inn siden det bare er 15 plasser. Og jeg står fast nå og ikke vet hva jeg skal gjøre videre. Så finnes det en annen vei og gå etter helsefagarbeider og etter jeg har tatt fagbrev? ingen har gitt meg ordentlig svar på dette så er fortsatt usikker.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har utdanningsplaner! Å være ambulansearbeider er et spesielt og spennende yrke.

Lærerne dine har rett i at vg2 Ambulansefag er svært populært, slik at det bare er de søkerne med best karakterer fra vg1 Helse- og oppvekstfag som kommer inn. Det betyr ikke at du ikke trenger å søke, men avhengig av karakterene dine kan det være at det er liten sjanse for å komme inn.

Hvis du ikke kommer inn på vg2 Ambulansefag er det lurt å fullføre den utdanningen du kommer inn på. Det er ingen ulempe å ha fagbrev som helsefagarbeider hvis du senere tar ambulansefag. Det kan også være en fordel å være litt mer voksen.

Du kan sjekke om det finnes private tilbud i ambulansefag i ditt nærområde. Hvis du først tar fagbrev som helsefagarbeider trenger du ikke ta fellesfagene på nytt, du trenger kun programfagene fra vg2 Ambulansefag for å kunne bli lærling i det faget.  

Det har også mulig å studere dette på høgskolenivå, det har kommet et nytt høgskolestudie som heter Prehospitalt arbeid - paramedic. Det er også mulig for sykepleiere med relevant erfaring å ta etterutdanning innen paramedic.
De siste to alternativene krever at du tar generell studiekompetanse. Hvis du tar fagbrev som helsefagarbeider kan du få rett til å ta påbygging etterpå, det innebærere fagene norsk, historie, matematikk og naturfag. 

Lykke til med videre research og med valgene dine!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning