Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg slippe praktisk del av eksamen?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg gikk dramalinjen på vgs, og vil nå inn på medisin. Jeg skal derfor gjøre om mitt vitnemål til studiespes.+realfag, og er derfor nødt til å ta privatisteksamen i KRØ, da dette er det eneste fellesfaget jeg mangler. I den anledning har jeg par spørsmål ang. den praktiske delen av eksamen. Jeg har, etter en overfallsvoldtekt i fjor, gått svært mye ned i vekt, og har blant annet fått streng beskjed av lege om å ikke trene kondisjon det siste året. Kan jeg ta med en legeerklæring om dette på eksamen, og tror du sensor tar hensyn til dette i løpetesten? Videre har jeg operert bort et ganglion i venstre håndledd, og kan omtrent ikke bøye det. Dette kan bli problematisk i styrkedelen. Jeg lurer rett og slett på om det er mulig å ta eksamen i KRØ med manglende gjennomføring av den praktiske delen. Teoretisk sett - kan jeg, med gyldig og relevant legeerklæring, gjennomføre kun den teoretiske delen og likevel få en god karakter? På forhånd takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har rett på tilrettelegging på eksamen hvis du har behov for det. Du må sende søknad til fylkeskommunen og legge ved dokumentasjon fra lege eller annen sakkyndig. Dette er nedfelt i forskrift til opplæringsloven § 3-32.

Eksamensformen for privatister i kroppsøving er muntlig/praktisk. Det skal veldig mye til for å få endret eksamensformen som en del av tilretteleggingeen Om særskilt tilrettelegging av eksamen står det: "Der det i kompetansemåla er kravd skriftlege, munnlege eller praktiske ferdigheiter, er det ikkje høve til å leggje til rette eksamen slik at desse ferdigheitene ikkje blir prøvde, når slik prøving er fastsett i eksamensforma for faget." I læreplanen til kroppsøving er det et krav om praktiske ferdigheter.

Du kan gjerne ta opp nødvendige fag for å bli kvalifisert for medisinstudier som et tillegg til vitnemålet ditt, men vær oppmerksom på at det ikke er en selvfølge at du kan endre det opprinnelige vitnemålet slik du har tenkt. Vi anbefaler derfor at du snakker med den som er vitnemålsansvarlig på den gamle skolen din for å bekreftet hvilke muligheter du har, før du begynner å ta opp fag.

Lykke til!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

Rett til tilrettelegging av prøver og eksamen

jente skriver (colourbox.com)

Allergi eller senebetennelse i armen? Behov for bestemte hjelpemidler for å gjennomføre eksamen? Skolen plikter å hjelpe deg med tilrettelegging på prøver og eksamen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning