Hopp til hovedinnholdet

Hvis jeg tar opp privatist eksamen under videregående for å forbedre en karakter har jeg førstegangsvitnemål eller ikke?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei jeg har et spørsmål angående nye eksamensregler 2015. Hvis jeg tar opp privatist eksamen under videregående for å forbedre en karakter har jeg førstegangsvitnemål eller ikke? Folk og nettsider gir forskjellig info så er litt usikker. Tusen takk :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ifølge forskrift til Opplæringsloven §3-43 kan førstegangsvitnemål utstedes til elever som ved utløpet av normal tid har bestått videregående opplæring som gir studiekompetanse. Det er mulig å få påført karakterer som er forbedret, og karakterer i fag som går utover minstekravet til studiekompetanse, såfremt disse er oppnådd innen utløpet av normal tid, altså mens du fremdeles er elev på vgs.

Vær oppmerksom på at du ikke uten videre kan bytte ut fag, f.eks ta 2P istedenfor S1 eller fransk istedenfor tysk, her kan det spille inn andre regler.

Snakk gjerne med den som er vitnemålsansvarlig på skolen din om det er noe du synes er uklart.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning