Hopp til hovedinnholdet

Hva må jeg gjøre hvis jeg vil gå vgs i Trondheim?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg bor i Akershus, men jeg har lyst til å gå på videregående skole i Trondheim. Jeg har bekjente som bor i Trondheim, så jeg kan bo der. Jeg bare lurer på hvordan jeg kan få plass på VGS i Trondheim uten problemer? Jeg har vært på utdanning.no og lest om at man må kontakte Inntakskontorene. Er det noe annet jeg kan gjøre? Jeg skal starte i 9. nå, så det er en stund før jeg må bekymre meg for det. Jeg vil bare ha informasjonen i bakhodet Hilsen, en nysgjerrig 14 åring

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Din rett til videregående skole er knyttet til det hjemfylket hvor du har din folkeregistrerte adresse sammen med foreldrene dine.  

Videregående opplæring er organisert slik at elevene i hovedsak skal bo hjemme og gå på skole i nærområdet, så sant det tilbudet man søker finnes der. Foreldrene dine har forsørgeransvaret for deg til du er ferdig med videregående skole, selv om du blir 18 år. Derfor er det heller ikke en selvfølge at du kan få støtte fra Lånekassen for å flytte hjemmefra, med mindre det er spesielle grunner til at du må eller bør det. Dette har også sammenheng med at det svært krevende å skulle ta ansvar for seg selv i så ung alder, mange som er nødt til å flytte hjemmefra så tidlig klarer dessverre ikke å fullføre skolen.

Du kan altså ikke uten videre flytte på egen hånd uten foreldrene dine og få flyttet skoleretten din, selv om det kan være mulig. I Sør-Trøndelag fylkeskommune får du oppfylt dine rett til videregående opplæring dersom du

  • har flyttet til Sør-Trøndelag før 1. mars.
  • har flyttet sammen med dine foresatte til Sør-Trøndelag før 1. juni.
  • er over 18 år og har flyttet til Sør-Trøndelag før 1. juni.
  • flytter mellom dine foresatte før 1. juni

Vi anbefaler derfor at du snakker med inntakskontoret i det fylket du ønsker å flytte til for å spørre om hva som kreves for at dette skal være mulig i ditt tilfelle. Det kan være lurt å be rådgiver på skolen din om hjelp til dette.

Unntaket er landslinjer, det kan ungdom fra hele landet søke på. Du kan også søke på private skoler i et annet fylke, der er det ikke en slik begrensning. Læreplasser er heller ikke knyttet til fylket ditt, du kan søke læreplass hvor som helst i landet.

Nedenfor finner du mer informasjon om å flytte hjemmefra.
Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Flytting til nytt fylke - rett til skoleplass?

Jente sitter i et klasserom (colourboxcom)

Har du planer om å flytte i løpet av videregående og gå på skole i et annet fylke enn der du bor nå?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning