Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg komme inn på medisin eller odontologi på grunnlag av et "forkurs"?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt som er nettop ferdig på VG3. Jeg hadde som plan å bli tannlege, men ettersom (typisk) jeg hadde ikke gode nok karakterer, måtte jeg søke på noe annet. Jeg har en venn som er litt eldre enn meg og som skal bli ingeniør ved å ta ingeniørforkurs. Han sa at på den måten han kommer inn i studiet uten å ha karakterkravene. Han sa at på samme måte, så kan man ta medisinforkurs og bli lege eller tannlege uten å ha karakterkravene. Det jeg lurer på er om dette stemmer? Finnes det noe slik ´´vei´´ å bli tannlege eller lege på? Altså kan jeg bli tannlege hvis jeg finner et medisinforkurs og etter at jeg har fullført det komme inn i tannlege studiet uten å ha de karakterkravene universitete har satt? (Forresten, jeg har alle de faglige krav, Kjemi 1 og 2, Matte S1 og S2 og Fysikk 1)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

NORGE
Forkurs for ingeniørstudier er et spesielt tilbud i Norge ment for søkere som ikke dekker opptakskravene til ingeniørstudier. Når forkurset er fullført og bestått kan de søke seg inn på ingeniørstudier. De vil konkurrere om studieplass på bakgrunn av karakterene på forkurset.

UTLANDET
Forkurs
Det finnes forkurs i utlandet også. Lånekassen støtter kun forkurs i utlandet dersom det er i Norden. Universiteter som Chalmers i Sverige og DTU i Danmark har alle basår/årskursus som kan gi deg realfagskompetanse til å søke på deres utdanninger.

Andre veier
Du kan alternativt ta opp realfag etter vgs og søke på medisin eller ingeniør i utlandet. Til Sverige og Danmark må du søke med førstegangsvitnemål samt kompetansebevis på nye fag. Til andre land er det vanligvis mulig å søke med andregangsvitnemål. Dersom snittet ditt ikke er høyt nok, kan du se på universiteter som har opptak via opptakstest.

ANSAs sider om ingeniørutdanning i utlandet og medisinutdanning i utlandet kan du lese om aktuelle studieland og skoler, opptakskrav- og former og ikke minst om søknadsprosessen.

Lykke til med studiene!

Hilsen Samordna opptak og ANSA i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning