Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer hvis jeg svarer nei?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

hei, begynner på videregående skole etter sommeren og lurte på hva som skjer om jeg ikke kommer inn på førstevalget mitt og deretter takker nei til 2. og 3. valget. Mister jeg da retten til plass på noen lavere ønsker, eller er dette bare når man takker nei til førstevalget? Faller det da ned på 4. valget? Hva skjer egentlig når man takker nei til et tilbud (som ikke er 1. valg grunnet at jeg uansett ikke kommer inn på førstevalget mitt)? Hadde satt pris på svar ganske snart da jeg snart får resultatene. Takk! :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det bør du ikke.
Når du får tilbud om skoleplass kan du velge å stå på venteliste til eventuelle høyere ønsker, men alle lavere ønsker faller bort. Det er derfor ikke mulig å takke nei til andreønsket for å komme inn på et lavere ønske. 

Når du får et tilbud er loven oppfylt. Hvis du takker nei til det tilbudet du får har du ingen garanti får at du vil få tilbud om et høyere ønske og risikerer å stå uten skoleplass. Du vil ikke bli vurdert mot lavere ønsker.
Du kan lese mer om de forskjellige svaralternativene vilbli.no.

Hvis du har forhåndssvart har du takket ja til både tilbud og til å stå på venteliste til eventuelle høyere ønsker.

Det er ikke alle som kommer inn der de ønsker, men mange av disse får det veldig bra på videregående skole likevel! Kanskje kommer du inn der du helst vil, men hvis du ikke gjør det må du rett og slett bestemme deg for at du skal få det bra likevel og gjøre det beste ut av det.

Lykke til med inntaket!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søkt videregående skole - hva skjer nå?

Spent jente (colourbox.com)

I juli er førsteinntaket til videregående skole klart. Kommer du ikke inn der du helst vil, kan det likevel finnes muligheter. Her kan du lese om inntakene, hva du må huske på, svarfrister og ventelister.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning