Hopp til hovedinnholdet

Hva kommer på vitnemålet?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg håper dere kan hjelpe meg med å oppklare et par spørsmål siden jeg får ikke rett svar fra lærere/rådgiver I ungdomskolen hadde jeg engelsk fordypning, da jeg begynte på vg1 måtte jeg velge språk nivå 1, og det ble italiensk, i vg2 tok jeg eksamen i mitt morsmål i nivå 2 slik at jeg slapp å fortsette med italiensk. Nå til høsten skal jeg ta eksamen i mitt morsmål i nivå 3 for å samle poeng det jeg lurer på er 1. om karakteren min i italiensk fra vg1 kommer på vitnemålet, ettersom jeg fullførte faget. 2. kan jeg velge hvilken karakter som kommer på vitnemålet, feks hvis jeg får bedre karakter i nivå 2 enn i nivå 3 på mitt morsmål, kan jeg velge å la nivå 2 stå på vitnemålet? elrs kommer begge siddn jeg tok eksamen i begge de to forksjellige nivåene?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vi forstår godt at du kan ha fått litt forskjellige svar fra lærere og rådgivere, for dette er et vitnemålsteknisk spørsmål hvor mange forhold kan spille inn.

Slik du beskriver det høres det ut som om karakteren din i italiensk fra vg1 ikke vil telle, fordi dette bare er en halvårsvurdering, faget avsluttes først på vg2/vg3. Hvis du hadde engelsk fordypning på ungdomsskolen betyr det at du må ha et obligatorisk fremmedspråk på nivå I+II som fellesfag, som du antagelig har dekket med morsmålseksamen nivå II. Hvis du tar eksamen i nivå III som programfag, vil disse karakterene komme i tillegg til fellesfaget nivå II på vitnemålet ditt.

Som sagt er dette vår tolkning av din beskrivelse, her kan det også spille inn andre ting som ikke kommer frem i spørsmålet ditt. Det er skolen din som skal passe på at du får et riktig og godkjent vitnemål. Snakk med den som er vitnemålsansvarlig på skolen din, det er bare der du kan få et konkret og sikkert svar.

Håper du finner ut av det!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Språkvalg på ungdomsskolen

koffert med flagg (colourbox.com)

På ungdomsskolen kan du velge mellom fremmedspråk, norsk/samisk fordypning eller engelsk fordypning. Her finner du informasjon om alternativene, og hvilke konsekvenser valget gir senere.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning