Hopp til hovedinnholdet

Koster det 1000,- å ta opp eksamen som man har fått stryk på?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! jeg fikk karakter 1 i matte når jeg gikk på vg1. Jeg fikk ta eksamen men besto ikke, fikk 1 igjen. Jeg har tenkt meg å ta opp eksamen igjen, men jeg har lest på udir.no at eksamen i fag man ikke har bestått kosten det 1000,- men i fag man har hatt og for å forbedre karakter koster det 2000,- stemmer det? koster det 1000,- å ta opp eksamen som man har fått stryk på?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har forstått det riktig.

Hvis man får 1 i standpunkt eller på eksamen i et fag, får man anledning til å gå opp til eksamen i faget som elev på høsten året etter. Man får ikke flere muligheter enn det, så hvis man ikke møter eller stryker på nytt, må man ta faget som privatist.

Det koster 1000,- å ta et nytt fag som privatist, og 2000,- å ta opp et fag man har bestått før. Du har ikke bestått faget før, derfor vil det koste 1000,- for deg.

Hvis du har strøket i et fag to ganger bør du tenke gjennom hvordan du skal forberede deg til ny eksamen på en annen måte enn det som ikke har virket før. Snakk med læreren du hadde, og spør foreldrene dine eller andre voksne om hjelp. Du finner også noen tips i artikkelen nedenfor.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Privatist - hvordan lære pensum før eksamen?

Gutt på biblioteket (www.colourbox.com)

Som privatist har du ikke krav på undervisning i faget. Likevel finnes det flere privatskoler du kan betale for undervisning, eller du kan velge å lese selv. Her får du tipsene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning