Hopp til hovedinnholdet

 Kan jeg ta fagbrev etter påbygg? Jeg strøk eksamen i matte, betyr det at jeg på ta den på nytt?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg går nå i påbygg til generell studiekompetanse og jeg har lyst til å bli politi. Helt siden jeg begynte i år og tok Data og elektronikk VG2 som yrkesfag i fjor, tenkte jeg å gå i Elenergi VG2 eller Industrifaget VG2, ett år på det andre året igjen. Det er fordi data og elektronikk var for kjedelig for meg, jeg angret på å ha valgt det, det var vanskelig og det var heller ikke noe for meg. Jeg valgte påbygg istedenfor fordi jeg hadde ikke søkt plass i Elenergi. Jeg tenkte at i fremtiden min kunne jeg tenkt på å ha 2-3 diplomer i tilfelle jeg blir lei av den ene jobben, sånn at jeg kan bytte til den andre arbeidsfelt. Det jeg lurer på er om jeg kan søke plass i Elenergi etter å ha fullført påbygg. Har man retten til å gjøre det? Er det mulig? Og en ting til. På VG1 har jeg fått 3 i T-matte prøvene, strøket i eksamen og fikk 2 i standpunkt. Betyr det at jeg må ta eksamen på nytt for å fullføre studiekompetanse?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når du har fullført påbygg har du i utgangspunktet brukt opp det som heter ungdomsretten, som betyr at du ikke har krav til å få mer offentlig videregående opplæring. Det er dessverre vanskelig å få både fagbrev og studiekompetanse dersom du tar studiekompetanse først. For å kunne få begge deler er den enkleste veien å ta fagbrevet først.

Du har likevel mulighet til å finne deg en lærlingsplass på egen hånd og ta fagprøven som praksiskandidat. Når du leser om dette, så står det at det kan ta inntil fem år, men siden du allerede har tatt to år på yrkesfag kan du kanskje få kortere læretid.

Men for å bli helt sikker på dette anbefaler jeg deg å ta kontakt med Fagopplæringskontoret der du bor. Der får du informasjon om det å være praksiskandidat. Sjekk eventuelt om det finnes lokale bedrifter som kan gi deg en jobb/praksisplass innenfor det aktuelle lærefaget. Les mer om hva det vil si å være praksiskandidat og hva som kreves på vilbli.no.

Hvis du stryker på eksamen, så må du ta eksamen om igjen for å få godkjent vitnemålet ditt. Du kan ta eksamen på nytt neste gang skolen tilbyr eksamen i faget. Spør skolen din om når det er.

Om du ikke tar eksamen neste gang den tilbys, må du ta den senere som privatist. Du vil ikke få vitnemål før alle fag er bestått. Les mer om det å stryke på eksamen i artikkelen under dette svaret.

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Politiutdanning - dette kreves av deg

Oiliti (colourbox.com)

Vil du jobbe med etterforskning? Trives du med mennesker og vil bidra til at samfunnet føles trygt? Da er kanskje Politihøgskolen noe for deg.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning