Hopp til hovedinnholdet

Eg vurderer å bli advokat og lurer på hvilke fag som kan vere lurt å ta på videregåande

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Eg vurderer å bli advokat og lurer på hvilke fag som kan vere lurt å ta på videregåande. Lurer og på kva og kor ein tar vidare utdanning for å bli advokat.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
 
Hei, og takk for spørsmål!

 For å kunne søke opptak til master i rettsvitenskap (jusstudiet), og senere bli advokat, må du ha generell studiekompetanse fra videregående. 

Det stilles altså ikke krav til spesielle fag fra videregående, så lenge du har generell studiekompetanse. Hvilken mattevariant du velger og hvilke programfag du velger, er altså helt opp til deg selv. Det er kanskje lurt å velge fag du er motivert for og som du tror at du kan oppnå best mulig karakter i?

Du oppnår generell studiekompetanse på videregående hvis du går et av de studieforberedende utdanningsprogrammene:

  • Studiespesialisering (med eller uten formgiving)
  • Idrettsfag
  • Musikk, dans og drama
  • Medier og kommunikasjon (studieforberedende retning)
  • Naturbruk (studieforberedende retning)
  • Vg1 og Vg2 i et yrkesfaglig utdanningsprogram + Påbygging til generell studiekompetanse i Vg3

Utdanningen til å bli jurist og senere advokat tilbys ved ulike universitet i Norge. Les mer om veien fram til å bli jurist og advokat ved å trykke på lenkene.

 

Samordna opptak sine nettsider ser du hvilke læresteder som tilbyr master i rettsvitenskap (de studiene der det står "integrert 5-årig studium"). Hvor gode karakterer/poengsum man må ha for å komme inn, vil variere fra år til år. Dette er nemlig helt avhengig av hvor mange som søker og hvor gode karakterer/poengsum disse søkerne har fra videregående i forhold til deg. Fjorårets poenggrenser kan imidlertid gi en pekepinn på nivået, og disse ser du på linken. I artiklene under dette svaret finner du informasjon om hvordan karakterene dine omregnes til poeng når du søker høyere utdanning.

Når du har fullført masterstudiet i rettsvitenskap så er du ferdig utdannet jurist. Noen jurister velger å bli advokater eller dommere, mens andre jobber i forsikringsselskaper, næringslivet, offentlig forvaltning, interesseorganisasjoner og liknende.

For å bli advokat, kreves et obligatorisk advokatkurs, samt minst 2 års relevant juridisk praksis. Les mer om advokatyrket og hva som kreves på utdanning.no.

Håper dette kan være til litt hjelp på veien! Husk at rådgiveren på skolen din kan bidra dersom du er usikker på noe underveis.

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning