Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg flytte til Bergen for å gå på skole?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg ønsker å flytte til Bergen til neste år, men jeg bor for øvrig nå i Troms. Der ønsker jeg å gå studiespesialiserende, akkurat det samme som jeg går her. Jeg har egentlig ikke noen spesiell grunn til å flytte, men det er noe jeg ønsker å gjøre ettersom det høres spennende ut. Da lurer jeg på hvordan jeg skal gå frem, og om jeg har krav på borteboerstipend? Hva er kriteriene for å få stipend?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Kriteriene for å få bostipend er at det er mer en 40 km eller minst 3 timers reisetid mellom der foreldrene dine bor og skolen du skal gå på. Dersom du skal gå på skole i Bergen, men foreldrene dine bor i Troms, så vil du nok oppfylle disse kravene.

Du har rett til skoleplass i det fylket der du er folkeregistrert. Hvis du vil ha skoleplass på videregående i et annet fylke enn der du bor nå, må du melde flytting innen de frister som gjelder. Endelig frist for å melde flytting til folkeregisteret er 1. mars i det året du søker om skoleplass. En del fylker har imidlertid tidligere frist. Ta derfor kontakt med både Inntakskontoret i fylket du flytter fra og Inntakskontoret i fylket du vil flytte til. Fortell om planene dine. Sjekk hvilke frister som gjelder. Reglene varierer som sagt litt fra fylke til fylke.

Flyttefristen går ut lenge før dette skoleåret er ferdig. Undersøk derfor om du kjenner noen i det fylket du skal flytte til. Spør om du kan få melde flytting til deres adresse i mellomtiden. Dette slik at du overholder fristen for flytting.

NB! Folkeregisteret krever at man faktisk er bosatt på den adressen man oppgir til dem. Man kan altså få avslag på flyttemeldingen til en adresse man ikke er bosatt på. I så fall må man eventuelt prøve å klage på avgjørelsen, men det er ikke sikkert denne taes til følge. Man kan også spørre Inntakskontoret om de er villige til å gjøre noen unntak fra flytteregelen. Imidlertid er dette helt opp til inntakskontoret å vurdere, og ikke noe man har krav på.

En eventuell muilghet dersom du ikke får registrert flytting til Bergen er at fylket ditt "kjøper" en plass for deg, men da vil du komme bak i søkerkøen i forhold til de som bor i Hordaland.

Husk også at foreldrene dine må være med på denne avgjørelsen, for før du fyller 18 år har de ansvar for deg. Ved en eventuell kontraktinngåelse for en leilighet er det altså foreldreene dine som signerer og stilles ansvarlige.

Du vil finne noen artikler under dette svaret som vil ta for seg hvordan du kan finne deg bolig, og jeg anbefaler deg å sjekke ut disse.

Vennlig hilsen

 

Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer

Kan foreldrene dine nekte deg å flytte for å gå på skole?

Gutt diskuterer med faren sin (colourbox.com)

Hva gjør du hvis du ønsker å gå på en linje de bare har på en videregående som ligger for langt unna? Kan foreldrene dine da nekte deg å flytte dersom de ikke vil at du skal det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning