Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med utmattelse og dårlig konsentrasjon.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har hatt et snitt som ligger mellom 4 og 5 gjennom ca hele ungdomsskolen, og det har jeg vært fornøyd med. Men nå må jeg få opp snittet! Jeg vil ta kurset "Psychology, Philosophy and Linguistics" ved University of Oxford, og da trenger jeg et snitt mellom 5 og 6. Men jeg har slitt med utmattelse og dårlig konsentrasjon de siste par årene, og det ødelegger veldig for meg. Har dere noen tips til hvordan jeg kan få opp snittet mitt, uten at det skal gjøre helsa mi verre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 17 år.

Takk for at du skriver til oss.
Så flott at du har en plan og en drøm om hva du ønsker å gjøre etter videregående, og det er fint at du tenker at ikke planen skal gå utover helsen din. Den planen du har gjør at du nå tenker at du må ha høyere snitt for å komme inn i Oxford.

Du skriver at du har slitt med utmattelse og dårlig konsentrasjon de siste årene. Da må jeg si at det er imponerende at du har klart å få så gode karakterer som 4-5.

Ut fra det du forteller høres det ikke ut som at du har fått hjelp i forhold til det du sliter med, og det tenker jeg nå er viktig at du får for at du skal klare de målene du har satt deg.

For det første så tenker jeg at det er viktig at foreldrene dine vet hvordan du har det, slik at de kan støtte deg. Videre må lærerne vite hva du sliter med, slik at de kan tilrettelegge på skolen for at du skal få vist hva du kan. Kanskje bør du få hjelp i forhold til studieteknikk, og planlegging av hvordan du skal få gjort arbeidsplanen hvis dette stresser deg? Det kan også være andre tiltak som kan gjør skolehverdagen din bedre, og det kan rådgiver og læreren din hjelpe deg med.

I tillegg vil jeg råde deg til å snakke med helsesøster. Helsesøster vil kunne kartlegge om du kan gjøre noen grep i forhold til ernæring, vitamin D, trening, og søvn, for å nevne noe. Gjennom samtale kan du også få hjelp til å begynne å tenke annerledes for å mestre hverdagen bedre, og få mer energi.

Det vil være en ide at fastlegen også ser på hva det skyldes at du er utmattet og har dårlig konsentrasjon, hvis dette ikke allerede er gjort.

Lykke til.

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Kronisk utmattelsessyndrom - CFS/ME

Jente sover (colourbox.com)

Kronisk utmattelsessyndrom, CFS/ME, er en langvarig og alvorlig tilstand eller sykdom. Utmattelsen er til tider invalidiserende og det er også andre typiske tilleggssymptomer. Det mangler fortsatt kunnskap om årsaksforholdene ved CFS/ME og forskning pågår stadig.

Les mer

Studieteknikk - Hvordan jobbe med leksene?

Pappa og datter gjør lekser sammen (colourbox.com)

Dårlig med motivasjon for leksene? Tentamen rett rundt hjørnet? Hvordan skal du egentlig få all informasjon og pensum inn i hodet?

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning