Hopp til hovedinnholdet

Mister jeg studiekompetansen hvis jeg stryker som privatist?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en 19 år gammel jente som vil gjerne forbedre eksamenskarakterer. Jeg har 5 i Engelsk skriftlig, men fikk dessverre en 2 på eksamen :-( Jeg går nå på årsstudium og tenker å søke bachelorstudie til neste år. Men jeg lurer på to ting: 1) Hva skjer hvis jeg får 1 til eksamen (alle eksamener generelt når man tar opp)? Hvis jeg har 2 i Engelsk fra eksamen, men ender opp med 1 på eksamen jeg tar opp.. Vil den karakter 1 bli ført inn på vitnemålet og fjerne 2ern? Eller vil KUN den beste karakteren telle på vitnemålet (at karakter 2 ikke blir forandret?) 2) Om jeg ender opp med 1 på eksamen, og da får jeg 1 i standpunkt som ''fjerner'' den 2ern jeg har i Engelsk, vil jeg miste min ''generelle studiekompetanse'' eller miste retten til å søke høyere utdanning siden jeg gikk ned fra karakter ''2 til 1'' hvis det gir mening. Jeg har ikke fått noen svar om det, så håper dere vet noe om spørsmålet! Takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du skal ikke bekymre deg for det, du kan ikke miste din generelle studiekompetanse når du først har tatt den, selv om du skulle stryke på eksamen i fag du tar opp.

Hvis du tar et fag som privatist, kan du velge om du vil bruke karakteren eller ikke. Du trenger ikke å få lagt den nye karakteren inn i vitnemålet ditt, du kan sende dokumentasjonen inn som et vedlegg (eller velge å la være). Du kan konkurrere i kvote for førstegangsvitnemål tom. det året du fyller 21 år, så du bør ikke endre vitnemålet, da mister du nemlig den muligheten. Hvis du dokumenterer ny eksamen på et vedlegg kan du konkurre i begge kvoter. Du kan lese mer om førstegangsvitnemål på hjemmesiden til Samordna opptak og i artikkelen nedenfor.

Hvis du går opp til skriftlig eksamen i programfaget Internasjonal engelsk som privatist, og velger å bruke denne karakteren, vil både standpunktkarakteren (karakteren 5) og den gamle eksamenskarakteren (karakteren 2) falle bort. Du må altså få minst 4 på privatisteksamen for at det skal heve snittet. Standpunktkarakteren i muntlig engelsk vil bli stående.
Du finner mer informasjon om å være privatist i artikkelen nedenfor.

Håper det var oppklarende. Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning