Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli lærling i et annet fylke? Får jeg borteboerstipend? Må jeg være lærling i SFO?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har tenkt å bli lærling VG3 som barne- og ungdomsarbeider. Jeg har veldig lyst til å flytte ut, og flytte til Oslo pga personlige grunner, og jeg har en del familie der. Så jeg har 3 spørsmål. 1. Får man stipend når man blir lærling og ikke bor hjemme? 2. Kan man velge hvor man vil være lærling, og altså søke selv? 3. Kan man jobbe på samme plassen begge årene? Fordi jeg vil bare jobbe i barnehage da jeg ikke trivdes i praksis på SFO. Jeg går å lurer på disse spørsmålene hele tiden, og det hindrer lysten min til å bli lærling. Takk for svar på forhånd :-)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så spennende at du ønsker å bli barne- og ungdomsarbeider og ønsker å flytte hjemmefra!

Boerbeoerstipend som lærling
Lærlinger med godkjent lærekontrakt kan få bostipend (borteboerstipend) på 4 157  kroner i måneden hvis de ikke bor sammen med foreldrene sine, og i tillegg fyller et av disse vilkårene:

  •  Avstanden mellom foreldrehjemmet og skolen/arbeidsplassen er 40 km eller mer. Lånekassen beregner avstanden fra foreldrehjemmet ditt til jobben – ikke fra hybelen din til jobben.
  • Reisetiden mellom foreldrehjemmet og skolen/arbeidsplassen er tre timer eller mer samlet per dag. Når avstanden mellom jobb og foreldrehjem er mindre enn 40 km (sjekkes automatisk mot en karttjeneste under utfylling), må jobben bekrefte hvorvidt reisetiden er mer enn tre timer tur-retur.
  • Lånekassen kan også vurdere om du har rett på bostipend hvis det er andre særlige forhold som gjør at du ikke kan bo hjemme mens du går i lære. 

Lærling i annet fylke
Du kan fint søke læreplass i hvilke bedrifter du vil, uansett beliggenhet. Men du har da selv ansvar å finne læreplass. Du har kun rett til opplæring i bedrift/skole innen det fylket der du er folkeregistrert. Hvis du vil flytte til et annet fylke, er det derfor viktig at du melder flytting innen de frister som gjelder for å ha rett til læreplass og fagprøve der, i stedet for der du bor nå. Ta kontakt med Fagopplæringskontoret i fylket ditt raskest mulig. Sammen kan dere finne ut hvordan du bør gå fram for å få læreplass der du ønsker.

Det beste er om du på egen hånd finner en bedrift som vil ta deg i mot som lærling. Denne prosessen bør du begynne i god tid på forhånd (gjerne allerede nå), da er sjansene større for å finne en bedrift som vil ha deg som lærling.  Du kan altså fint skaffe deg en læreplass på egen hånd i god tid før flyttefristene, og deretter melde fra til Fagopplæringskontorene og folkeregisteret. I artikkelen under dette svaret finner du tips på veien for å finne læreplass.

Må jeg ha praksis i SFO?
Praksisen rundt det å ha både læretid i SFO og barnehage varierer veldig, defor vil ejg anbefale deg å ringe veileder for Helse- og oppvekstfag i Oslo for å høre hvilke muligheter du har og om det er mulig å droppe SFO, Nummeret dit er 982 08 857 og jeg håper veilederen kan gi deg svarene du trenger rundt dette :)

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning