Hopp til hovedinnholdet

Hvilken linje og videre utdanning burde jeg ta for å kunne jobbe som soldat?

Jente 15 år
 

Spørsmål

jeg jeg er en jente på 15 år som har en noen ting jeg har lyst til å jobbe som, men problemet er att jeg ikke vet hvilke linjer osv. jeg burde ta for å kunne bli det. Det jeg leter etter her er ganske konkrete svar, siden jeg ikke skjønner hva rådgiveren min mener. En av tingene jeg har lyst til å utdanne meg som er soldat. Hvilken linje og videre utdanning burde jeg ta for å kunne jobbe som dette? annet jeg vil bli er politi eller fengselsbetjent. Hvilken linje må jeg ta for å kunne utdanne meg som dette? Det siste jeg har lyst til å bli er Ambulansearbeider. Det er det jeg vet mest om, men vil jeg da være ferdigutdannet etter 4 år? hvor mange år er de forskjellige utdannelsene? og hvordan bør man ligge sann karaktermessig? håper på svar så fort som mulig :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

så fint at du kontakter Ung.no. Jeg skal prøve å gi deg så konkrete svar som mulig.

Du sier først at du vil bli soldat og lurer på hva du skal ta på videregående og etterpå.

På videregående kan du ta akkurat hva du vil. Det er egentlig ingen av linjene/utdanningsprogrammene som er viktigere for militæret enn andre. Du bør altså velge etter hva du synes virker mest spennende. Da er det lettere å fullføre skolen med gode resultater.

Etter videregående tar du førstegangstjenesten. Når du har fullført den, kan du søke på ledige stillinger, opplæringer eller utdanninger i Forsvaret. Du får mye å velge mellom, men du kan jo se litt på nettsidene deres for å se om du finner noe som frister allerede nå.

Lengden på utdanningene varierer. Om du blir tatt inn, kommer an på ting som motivasjon, fysisk og personlig egnethet og lignende.

Les mer om å være ansatt i Forsvaret på Utdanning.no.

Du spør også om politiutdanning.

For å begynne på Politihøyskolen trenger du generell studiekompetanse. De studieprogrammene som automatisk gir generell studiekompetanse er Studiespesialisering, Musikk, dans og drama, Idrettsfag, Medier og kommunikasjon og Kunst, design og arkitektur. Du får også generell studiekompetanse av å ta et yrkesfag og deretter et år med Påbygging til generell studiekompetanse.

Med andre ord kan du altså gå hva du vil på videregående, også om du vil bli politi.

I tillegg må du ha 3 i snitt i skriftlig norsk fra videregående.

Det er også noen medisinske og fysiske krav. Du må også ha plettfri vandel. Les om alle kravene på nettsiden deres eller i artikkelen vår «Politiutdanning».

Politihøyskolen tar tre år. Poenggrensene ved sist opptak var 43,5 på skolen med lavest karakterer og 47,8 på skolen med høyest karakterer. Det betyr at søkeren med lavest snitt hadde 4,35 i snitt eller lavere pluss ekstrapoeng for for eksempel alder, realfag eller annen utdanning. Les hvordan poeng regnes ut her, eller bruk Karakterkalkulatoren for å regne ut hvor mange poeng du vil få.

På Utdanning.no kan du også lese om å jobbe som politi.

Fengselsbetjent var du også interessert i.

For å bli fengselsbetjent er også opptakskravet generell studiekompetanse.

Du kan altså velge hva du vil på videregående, også her, så lenge du får generell studiekompetanse.

Kriminalomsorgens utdanningssenter (KRUS) utdanner fengselsbetjenter i Norge. Utdanningsløpet er toårig.

I det første semesteret er det hovedsakelig teoriundervisning i KRUS sine lokaler. Det andre og tredje semesteret består av både teoriundervisning og utplassering ved et fengsel. Fjerde semester består av teoriundervisning. Utdanningen er lønnet, men man er forpliktet til ett års tjeneste ved et eller flere fengsel. Søknadsfristen for opptak kunngjøres på Fengselsskolens nettsider. Her er det en samlet vurdering når de tar inn, som er basert på karakterer, personlig egnethet formelle krav og flere ting. Kontakt gjerne Fengselsskolen for flere spørsmål.

Les mer om de øvrige opptakskravene og yrket generelt her.

Det siste yrket du spør om, er ambulansearbeider.

Det kan du bli på to måter: enten gjennom de fire årene på videregående (som du nevner) eller ved Høgskolen i Oslo og Akerhus. På Høgskolen har de bachelorstudier (tre år) i prehospitalt arbeid (paramedic). Der er opptakskravet generell studiekompetanse, førerkort klasse B (personbil) og bestått fysisk opptaksprøve. Poenggrensen ligger i dag på 38,9 for dem med førstegangsvitnemål (fyller maks 21 i søknadsåret) og 53,4 for de som er eldre (hvilket betyr 5,34 i snitt eller noe lavere pluss ekstra poeng)

Hvis du har flere spørsmål, kan du gjerne sende et nytt spørsmål. I tillegg har du rett på hjelp fra rådgiveren på skolen din.

Håper svaret var til hjelp!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Utdanning i Forsvaret

Militærpoliti ute på kjøretur (colourbox.com)

Vil du få lønn mens du studerer, og ta en utdanning du ikke kan få mange andre steder? Da kan Forsvaret være en mulighet for deg.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Hvem blir valgt ut til Forsvaret?

Forsvaret Hvem blir valgt ut?

For å bli valgt ut til førstegangstjeneste i Forsvaret må du erklæres tjenestedyktig. At du har god helse er også et viktig kriterium for at du skal bli valgt ut til militærtjeneste.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning