Hopp til hovedinnholdet

Hva er forskjellen på helsefagarbeid og omsorgsarbeider?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, så jeg har hatt et lite problem en god stund om å finne ut hva jeg har lyst til å bli når jeg blir eldre, og etter noen research og masse funn har jeg funnet ut at jeg har lyst til å bli helsefagarbeider, jeg føler at det er noe som passer for meg siden jeg elsker å hjelpe andre og gi omsorg til de som trenger det, men det er noen ting jeg lurer på ved dette yrket og det er: 1.Er omsorgsarbeider og helsefagarbeider det samme eller er det to forskjellige ting? 2.Hva slags linje på vgs må du ta får å bli en helsefagarbeider? 3.Hva slags fag på skolen må du gjøre det mest bra på får å bli en helsefagarbeider? 4.Hva må gjennomsnittskarakteren din være?5.Hvor lenge studerer du på universitetet, altså hvor mange år? Det var alt jeg lurte på får nå, takk for meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så spennende at du har begynt å tenke på hva du vil gjøre på videregående!

1. Slik jeg har forstått det så er det ikke mulig å bli det som heter omsorgarbeider, for denne utdanningen inngår i den nye helsefagarbeiderutdanningen! Det betyr at helsefagarbeiderutdanningen er veien å gå!

2. For å bli helsefagsarbeider må du gå helse- og oppvekstfag i VG1, deretter må du gå helsefagarbeider i VG2. 

3. Det finnes ingen fasit for hvilke fag som gjør at du blir en bra helsefagarbeider. Noe av det viktigste hos en helsefagarbeider er at personen er omsorgsfull og liker å jobbe med mennesker. Les mer om hva som er viktig som helsefagarbeider ved å klikke her.  Likevel er det jo såklart viktig å følge med på skolen for å lære seg yrket og være oppdatert. 

4. Gjennomsnittkarakteren for å komme inn på helse- og oppvekstfag varierer på de ulike skolene som tilbyr utdanningsprogrammet. Skolene offentliggjør ikke alltid karaktersnittene, men du burde ta direkte kontakt med Inntaktskontoret i ditt fylke for å høre hva karaktergrensene for å komme inn er. Får du ikke svar der kan du kontakte skolene.  Du burde også snakke med rådgiveren på skolen du går på. Rådgiver har ofte oversikt over disse tingene. 

5. Dersom du ønsker å ta høyere utdanning etter VGS så kan du studere på et universitet eller høyskole. Men da er du først nødt til å skaffe deg generell studiekompetanse for å kunne søke deg inn. For å få det kan du for eksempel velge et studieforberedende utdanningprogram eller ta påbygg til generell studiekompetanse dersom velger helse- og oppvekstfag. Les mer om hvordan du kan få deg generell studiekompetanse under dette svaret.

Du kan studere så kort eller lenge du vil, men de fleste studerer 3 eller 5 år. Etter tre å fullfører du en bachelorgrad og etter fem år en mastergrad. Dersom du for eksempel ønsker å bli sykepleier så må du studere i 3 år.

Under legger jeg ved et par artikler som jeg tror du burde sjekke. Og husk at du kan prate med rådgiveren på skolen du allerede går på, ofte kan det være velidg nyttig :)

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Videregående skole
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om videregående skole