Hopp til hovedinnholdet

Har et halvt år av "leieavtalen" våres, må betale for det 2. semesteret jeg ikke bor der?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg går for øyeblikket på høyskole i Oslo. Jeg betaler en del siden det er privatskole, har ikke betalt for 2. semester enda. Jeg bor i kollektiv med 3 andre som er venner med meg fra før. Vi lagde en avtale om at vi ikke skal flytte ut, om vi gjør det må vi finne en erstatter, før 2 år har gått. Jeg har funnet ut nå, etter 1. semester at jeg er usikker på om linja er noe for meg. Og har funnet andre linjer jeg vil passe meg bedre på Lillehammer. Hvordan skal jeg løse dette siden det er igjen 1 og et halvt år av "leieavtalen" våres og før jeg må betale for det 2. semesteret?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg oppfatter det dit hen at avtalen du henviser til ikke er inngått med utleier, men er en avtale dere leietakere i mellom.

Forholdet til utleier reguleres av husleieloven og av leiekontrakten dere har inngått. Spørsmålet om der er adgang til å si opp kontrakten overfor utleier, vil du dermed finne svar på i kontrakten. Som regel er det en oppsigelsestid på 1-3 måneder, slik at du sjelden kan flytte ut på kort varsel.

Avtaler som er inngått mellom dere leietakere, reguleres av ordinær avtalerett. Det høres for meg ut som at dere har ønsket å sikre at dere er tre personer til å dele på husleieinnbetalingen i de første to årene. Denne avtalen er du bundet av, på samme måte som du er bundet av avtalen overfor utleier. Det betyr at du enten må bli boende ut den tiden dere har bestemt, eller så må du finne noen som kan flytte inn. Konsekvensen av at du flytter ut, er at du fortsatt har plikt til å betale din andel av husleien i det tidsrommet dere har bundet dere til å bo der, frem til noen flytter inn i ditt sted. I ordinær avtalerett har imidlertid de andre partene en tapsbegrensningsplikt. Det innebærer at de andre leietakerne ikke kan forholde seg helt passivt, men må forsøke å finne noen som kan flytte inn dersom du ikke lykkes med å finne noen. De kan derfor bare kreve leie av deg frem til det tidspunkt hvor de burde ha funnet noen nye. Hvor lang tid det vil ta, beror i hovedsak på leiemarkedet for studenter og hvor lett det er å finne noen til kollektivet. Utgangspunktet er likevel at du har forpliktet deg til å betale leie for de to årene dere avtalte å bli boende.

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du bo i kollektiv?

Bo i kollektiv (colourbox.com)

Å bo i kollektiv er fint for deg som ikke vil bo alene, som vil spare penger og ha det sosialt. Men tenk gjennom dette før du velger hvem du skal bo med.

Les mer

Dette må du vite om leiekontrakten når du skal leie

Nøkler i døra (colourbox.com)

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når som helst? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning