Hopp til hovedinnholdet

 Må jeg velge T-matte for å søke AHO?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 15 og skal snart søke videregående skole. Jeg har lyst til å bli arkitekt og min store drøm er å starte på Arkitekthøgskolen i Oslo. Og vi skal snart velge om vi skal ta den vanskelige matten(T) eller den litt lettere matten(P). Og jeg er ikke spesielt flink i matte så mitt spørsmål er egentlig om man kan ta P matte på videregående og fortsatt komme inn på Oslo Arkitekthøgskole? Takk for svar på forhånd;)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og beklager tregt svar

Arkitektutdanning er en 5-årig masterutdanning som finnes ved tre utdanningsinstitusjoner i Norge, med forskjellige opptakskrav:

  1. Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO). Her er inntakskravet generell studiekompetanse fra videregående og en opptaksprøve som arrangeres av høgskolen.
  2. Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim. Her er inntakskravet generell studiekompetanse og fordypning i følgende realfag: Matematikk R1 (eller Matematikk S1 og S2) og R2 og Fysikk 1.
  3. Bergen Arkitekthøgskole (BAS). Her må du ha generell studiekompetanse for å kunne søke. Søknaden sendes direkte til skolen, og det vurderes gjennom et intervju hvem som får tilbud om skoleplass.

Les mer om å være og å bli arkitekt utdanning.no.

Det er ingen ulempe å ha fordypning i matematikk på en arkitektutdanning, men det er altså kun på NTNU det er et krav. På de andre to vil det være tilstrekkelig med P-matte. Hvis du tenker å gå videre med S- og særlig R-matte på vg2 er det anbefalt å ha T-matte på vg1, men det er ikke et krav.Med opptaksprøver vil det være en fordel med erfaring med estetiske fag. 

Håper det var oppklarende.
Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Matematikk i videregående opplæring – hva skal du velge?

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)

T, P, R, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vrient å velge riktig vei i mattejungelen. Vi gir deg noen tips til å hjelpe deg å velge riktig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning