Hopp til hovedinnholdet

Hvilke fag kommer på vitnemålet?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går vg2 studiespesialisering og har programfagene: rettslære, medie- og informasjonskunnskap og internasjonal engelsk. Har 2p matte. Jeg hadde fransk på ung.skolen og fortsatte med det på vgs (jeg er ferdig i år) jeg skal ha de samme programfagene i vg3. Kommer karakteren fra 1p på vitnemålet? Kommer karakteren fra fransk vg1 på vitnemålet? Når det gjelder matte og fransk, så står det på karakterkortet mitt fra i fjor at det bare er halvårsvurdering, men noen av lærerne sier at det kommer på vitnemålet fra begge årene? jeg blir veldig forvirret!! Siden jeg er ferdig med 2p og fransk etter vg2, hvilke fag skal jeg ha ''istedenfor'' de neste år? skal jeg velge flere programfag?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Matematikk er avsluttende både på vg1 og vg2. Det vil si at karakteren i både 1P og 2P kommer på vitnemålet ditt. Fremmedspråk er avsluttende først på vg2. Det betyr at karakteren i fransk på vg1 var en halvårsvurdering, det er karakteren du får på vg2 som kommer på vitnemålet.

Når det gjelder antall fag, så er tommelfingerregelen at du skal ha tre programfag + matematikk på vg2, og 3 programfag på vg3.
Av disse må det være minst 2 fordypninger innen samme programområde (enten i realfag eller i språk/samfunnsfag/økonomi), resten kan du velge fritt, fra alle de studieforberedende utdanningsprogrammene.
I tillegg kommer fellesfagene. Du ser hvilke fellesfag du skal ha på vg3 ved å følge linken over.

Det er sikkert flere i klassen din som lurer på hvilke fag som kommer på vitnemålet. Be gjerne kontaklæreren din om å gå gjennom det i klassen. Du kan også bruke karakterkalkulatoren for å regne ut karakterpoeng.

Håper det var til hjelp.

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning