Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg søke i to fylker?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Skoleåret 2016/2017 ønsker jeg å flytte til Oppland for å gå påbygg der. Jeg skal bo hos tanta mi. Det jeg lurer på er hva jeg skal gjøre hvis jeg ikke kommer inn på skolen jeg ønsker å gå i Oppland, og ikke kommer inn på noen andre skoler heller fordi jeg ikke setter opp flere ønsker enn det ene ønsket jeg har? De andre skolene som tilbyr påbygg i Oppland ligger for langt unna der jeg skal bo, så jeg kan ikke søke på flere skoler enn 1 (og å bo på hybel blir ikke aktuelt). Jeg kan ikke søke om plass i det fylket jeg egentlig bor i nå i tillegg? I så fall, hvordan gjør jeg det? (de har også påbygg i nærområdet her jeg bo nå) Jeg flytter ikke før i juli/august. Er det lov til å bo på en annen adresse enn den man har meldt flytting til? Og når jeg skal søke skole i Oppland, så må jeg melde flytting før 1.juli til Oppland. De måtte ha dokumentasjon om det innsendt. Hvordan gjør jeg det? Jeg blir forresten 18 i april, hvis det har noe å si. Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Din rett til videregående opplæring er i utgangspunktet knyttet til det fylket hvor du har din folkeregistrerte adresse på søkertidspunktet (1.mars).

Hvis du flytter til et annet fylke sammen med foresatte vil du få flyttet ungdomsretten til det nye fylket. Reglene og frister for å få flyttet retten i tide varierer noe fra fylke til fylke. Vær oppmerksom på at det ikke er en selvfølge at du får skolerett hvis du flytter på egenhånd til familie eller til venner, selv om du blir myndig. Du bør derfor sette deg nøye inn i reglene i Oppland.

Vi anbefaler også at du og foreldrene dine snakker med inntakskontoret både i hjemfylket ditt og det fylket du ønsker å flytte til, for å spørre om hva som kreves. Du kan også bruke rådgiver på skolen din for å finne ut av dette.

Husk å søke i eget fylke i tillegg, så du ikke risikerer å stå uten skoleplass. Du kan gjerne søke i to fylker, men du kan bare ha ungdomsrett i ett fylke.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Flytting til nytt fylke - rett til skoleplass?

Jente sitter i et klasserom (colourboxcom)

Har du planer om å flytte i løpet av videregående og gå på skole i et annet fylke enn der du bor nå?

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning