Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bytte?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Jeg tror ikke helt dette er det rette stedet å spørre om hjelpen jeg trenger, men jeg håper på på et godt svar fra dere alikevel. Jeg går nå gjennom en vanskelig periode i livet, jeg krangler mye med foreldrene mine hjemme om skole, jeg går nå på VG2 medier og kommunikasjon og jeg og både foreldrene mine ønsker at jeg går 1.klasse om igjen på studiespesialisering linjen fordi jeg føler jeg valgte feil linje, jeg trives heller ikke noe godt der på grunn av mangel av gode venner og jeg tror heller ikke jeg vil lykkes med å oppnå gode karakter siste året med påbygg. Problemet er at det allerede gått et halv år av skoleåret, så det er lite sannsynlig jeg får bytte linje nå, men om jeg får byttet har jeg blitt fortalt at det er mye fag å ta igjen. Det siste alternativet er å ta pause resten av skole året noe foreldrene mine også vil, men noe jeg ikke ønsker å gjøre. Det betyr at jeg blir nødt til 3 nye år på videregående. Jeg håpet på at dere kunne hjelpe meg om dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så synd at du ikke trives med valget ditt. Først og fremst anbefaler vi at du snarest tar kontakt med rådgiver på skolen din for fortelle om din bekymring. Søknadsfristen er 1.mars, så det er viktig at du får registrert en søknad, selv om du fremdeles er i tvil. Det kan være mulig å endre søknaden i etterkant.

Først og fremst bør du tenke over hva slags sluttkompetanse du ønsker når du er ferdig med videregående opplæring. Er målet ditt er generell studiekompetanse fordi du vil studere etter vgs, eller er det yrkeskompetanse fordi du ønsker å jobbe etter vgs?

Ungdom har lovfestet rett til tre års videregående opplæring (ungdomsrett). Din utfordring er at du har brukt opp to år av ungdomsretten din, helt uavhengig av om du slutter nå eller om du fullfører vg2. Du kan gjøre et omvalg og søke vg1 Studiespesialisering neste skoleår. Ved omvalg får du utvidet ungdomsretten med ett år, til sammen fire år, så det betyr at du har brukt opp din rett til videregående opplæring før du skal opp på vg3 Studiespesialisering. Da vil du bli avhengig av at det blir ledig plass for å få et tilbud på vg3.

Studiespesialisering fører til generell studiekompetanse etter tre år. Det er ikke noen tvil om at korteste vei til studiekompetanse for deg er å fullføre vg2 på Medier og kommunikasjon og gå vg3 påbygging etterpå. Du sier ikke noe om hvorfor du tror det blir vanskelig å oppnå gode karakterer på vg3 påbygging, men det vil ikke bli mindre faglig krevende å gå tre år på Studiespesialisering.

Vi forstår at det er vanskelig å motivere seg når man ikke trives, men det kan være en fordel å fullføre dette året, selv om du skal gjøre et omvalg. Husk at du også kan ta et års opphold mellom vg2 og vg3 uten å bruke av retten din, f.eks med jobb eller folkehøgskole, hvis du tror det kan hjelpe på motivasjonen.

Hvis resultatene dine er så dårlige at du synes du bør gå vg2 på nytt kan du eventuelt gjøre et omvalg til vg2 IKT-servicefag, da vil du også kunne fullføre innenfor ungdomsretten din. Dette kvalifiserer for enten vg3 påbygging eller læretid for å bli IKT-servicemedarbeider. Hvis du velger yrkeskompetanse får du rett til å ta påbygging til studiekompetanse etterpå.

Først og fremst er det viktig at du snakker med noen om hvordan du opplever skolehverdagen - kontaktlærer, sosialrådgiver eller helsesøster ved skolen din, det er viktig at du ikke står i dette alene. Kanskje finnes det et bedre alternativ for å løse situasjonen din? Ta også gjerne med foreldrene dine på en slik samtale. Husk på at det du ser som uoverkommelig kan noen andre se en god løsning på, men da må de først vite at det finnes et problem.

Alle skoler er tilknyttet PP-tjenesten, du kan også be om en samtale med en rådgiver der.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Kan jeg bytte utdanningsprogram på videregående?

Jente tenker seg om (colourbox.com)

Har du valgt feil linje på videregående? Fortvil ikke. Det kan være mulig å bytte, selv om skoleåret har begynt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning