Hopp til hovedinnholdet

Er det mulig å ta Vg2 og Vg3 som privatist?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg er 19 år gammel og går Vg2 studiespesialisering med formgiving. Men jeg er så utrolig skolelei! Jeg har så mye fravær at jeg nesten ikke fikk karakterer til jul, og jeg tror ikke at jeg kommer til å få karakter i de fleste fagene til sommeren heller. Hva burde jeg gjøre? Jeg har snakket med rådgiver, men alt de sier er at jeg må "stå på" så får jeg karakter.. Dette er jeg lei av å høre, jeg trenger skikkelig svar! For jeg er såpass skolelei at jeg har ikke energi til å komme hver dag til alle fagene. Jeg har tenkt på å muligens bli privatist, men er dette mulig å gjøre for hele VG3? Og for de fleste fagene jeg helt sikkert ikke får karakter til sommeren nå i vg2? Og er det andre muligheter å tenke på?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

så synd å høre at du er så skolelei. Dette er en veldig vanlig følelse som veldig mange kjenner på.

Vet du hvorfor du er skolelei? Er det lærerne, medelevene, undervisningsmetodene eller noe annet? Hvis du tenker på hva som gjør deg lei, kan det kanskje være enklere å gjøre noe med det, hvis du tar det opp med rådgiver eller lærer.

Les gjerne artikkelen om å være skolelei som jeg har lagt under svaret.

Hvis du er redd for å stryke i fag, bør du også ta det opp med de aktuelle faglærerne. Spør hvordan du ligger an og hva som må til for at du skal få de karakterene du ønsker. Det vil forhåpentligvis være til hjelp.

I teorien er det mulig å ta hele videregående som privatist, men det kan være ganske slitsomt. De fleste synes det er enklest å møte opp til skolen, gjøre lekser, ta prøver og deretter få standpunktkarakterer. Er du privatist, må du lære deg hele pensum selv og tar kun en eksamen på slutten av halvåret. Det koster også litt penger, men som sagt, er det mulig. Les mer om hvordan du blir privatist i artikkelen under svaret.

Det er ikke så mange andre alternativer for å fullføre videregående uten å ta det på skolen nå eller som privatist. Du har jo eventuelt andre utdanningsprogrammer/linjer eller privatskoler som noen synes har mer motiverende timeplan, for eksempel steinerskoler.

Håper svaret var til hjelp. Send gjerne et nytt spørsmål hvis du lurer på noe mer! Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du skolelei?

Jente sover på biblioteket (colourbox.com)

Sliter du med å holde motivasjonen oppe på skolen? Kanskje synes du skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning