Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bytte ut T-matte med P-matte?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, lurte på en ting når det gjelder matematikk. Hadde en diskusjon med en venninne som har T-matte sammen med meg, hun snakket om at hun skal ta opp matematikk som privatist. Men det som var er at hun sier at hun kan ta opp P-matte som privatist når hun går VG2 eller VG3, og når hun har tatt eksamen som privatist så vil T-matte karakteren hennes fra VG1 bli tatt bort og erstattes med P-matte karakteren som hun da får som privatist. Stemmer dette? Ettersom jeg tar T-matte for å få det enklere neste år når jeg tar S1 matte, så vil jeg veldig gjerne ta opp P-matte som privatist og få T-matte karakteren min bort om det er mulig. Har så dårlig karakter i T-matte at jeg vil gjøre alt for å få den bort....

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er riktig at det er mulig å erstatte en standpunktkarakteren i T-matte med en privatisteksamen i P-matte. Hvis du tar opp faget mens du fremdeles er elev på vgs kan du også få den nye karakteren på førstegangsvitnemålet ditt.

Vi anbefaler at du snakker med den som er vitnemålsansvarlig på skolen din, for å få et konkret svar om ditt tilfelle.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning