Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta opp fag på folkehøyskole?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går andreåret på Medier og kommunikasjon. Jeg er veldig skolelei og sliter med motivasjonen. Fraværet mitt er skyhøyt og jeg har masse dårlige karakterer og ting som ikke er levert. Å fullføre dette skoleåret henger i en tynn tråd og jeg ser ikke lyst på påbygg til neste år. Jeg lurer på å ta et år på folkehøgskole først, og fullføre vgs etterpå. Jeg vet at det kommer til å bli vanskelig å ta tredjeåret, så jeg lurer på om det er mulig å ta noen fag mens man går på folkehøgskole, slik at tredjeåret blir litt lettere?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Folkehøyskole kan være et fint avbrekk hvis du er lite motivert for tredjeåret!

Du kan gjøre en veldig smart ting nå på slutten - motivere deg selv for å komme i mål med bestått karakter i så mange fag som mulig før sommeren - selv om du ikke blir fornøyd med karakterene! En svak bestått karakterer er mye bedre enn ingen karakter.

Du kan ta opp fag mens du er elev på Folkehøgskole, men hele poenget med dette året er jo å holde på med og lære om noe du er interessert i, uten karakterpress. Det er stor forskjell på å måtte ta eksamen i en masse fag i løpet av året, og å kunne velge om du vil ta eksamen for å forbedre fag fra vg2 eller ta fag fra vg3 på forskudd. Det å forberede seg til eksamen som privatist er nemlig også krevende. Du skal jo jo et friår, så du er motivert for vg3 etterpå!

For å ha rett til inntak på vg3 må alle fag fra vg2 være fullført og bestått, men det er altså nok at de er bestått. Hvis du derimot mangler så mange fag at du må gå vg2 på nytt bruker du opp ungdomsretten din på det. Da får du ikke rett til inntak på vg3, og stiller langt bak i køen ved inntaket.

Siden du går på Medier og kommunikasjon har du også en annen utfordring. Du går på MK etter gammel modell, den som er yrkesfaglig. De som går på vg1 i år er siste kull i denne modellen, deretter blir MK studieforberedende. Det betyr at neste skoleår er siste året det er mulig å gå vg2 Medier og kommunikasjon etter gammel modell, du kan altså ikke gå vg2 på nytt etter at du har vært et år på Folkehøyskole. Derfor er det en stor fordel om du i hvert fall klarer å fullføre alle programfagene på Medier og kommunikasjon i år, så slipper du den problemstillingen.

Vi anbefaler at du snarest ber om en samtale med rådgiver på skolen din, så dere sammen kan legge en fornuftig plan for hvordan du skal fullføre vgs, så det blir letter å prioritere skoleårbeid de siste får ukene før det er ferie.

Stå på! En kort, intensiv innsats vil lønne seg på sikt, pluss at du vil få et mye kjekkere på på folkehøyskole!
Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Pause fra videregående?

Jente tenker (colourbox.com)

Mange dropper ut av videregående skole før man er ferdig. Det er mange årsaker til dette, men det er lurt å starte opp igjen etter pausen.

Les mer

Er du skolelei?

Jente sover på biblioteket (colourbox.com)

Sliter du med å holde motivasjonen oppe på skolen? Kanskje synes du skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Les mer

Et år på folkehøgskole?

Jente jobber med studier (colourbox.com)

Er du usikker på hva du ønsker å gjøre etter videregående? Lei av karakterer og skolestress? Vil du bruke et år på å gjøre nøyaktig det du har lyst til? Ta et år på folkehøgskole!

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning