Hopp til hovedinnholdet

Kommer jeg inn på Vg2 med stryk?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har et langt spørsmål som jeg gjerne vil vite svaret på. Jeg har nettopp hatt mattetentamen 1p-y. Det gikk utrolig dårlig, og tror jeg får stryk i faget. Det står på deres side om dette med stryk og inngang til vg2 at dersom man har stryk i faget er skolen pliktige til å la eleven få ta faget opp i eksamensform(er jeg riktig nå?), men dersom en ikke møter opp eller får stryk da, så må man enten ta omvalg eller ta året på nytt. Men må man ta HELE året på nytt med alt sammen? Altså Norsk, engelsk, gym, osv. når det bare er matte det er snakk om? Men når det er den eksamensformen det gjelder eventuelt. Vil jeg da få ordinær kvote for søking til høgskole/universitet? Eller er det bare snakk om dersom jeg tar det etter de tre årene har gått ut og jeg er over 21? Men er jeg privatist da? Betaler jeg noe for dette? Må jeg søke om eksamen til privatistweb? Eller bare til skolen? Og hva gjør jeg dersom jeg ikke kommer inn på vg2 pga stryk i matte? Har jeg ikke lenger ungdomsrett?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

Om du får karakter 1 på standpunkt, har du rett til å få gå opp i eksamen i faget, uansett om du har blitt trekt ut i det eller ikke. Hvis du står på eksamen, så regnes faget som bestått.

Hvis du stryker i et fag, kan du miste retten på å komme inn på Vg2. Likevel kan ofte skolene være villige til å la deg fortsette på Vg2 hvis du lover å ta opp faget. Du bør derfor ta en prat med enten kontaktlærer, administrasjonen eller rådgiver på skolen om dette.

Du trenger uansett ikke ta hele året på nytt. Det holder at du tar opp faget du eventuelt stryker i, gjerne som privatist. 

En privatisteksamen vil ikke sette deg i ordinær kvote, så lenge du har tatt opp faget før du går ut av videregående. Forbedringer etter fullført videregående vil derimot regnes i ordinær kvote.

Les mer om å være privatist her.

Det kan også være lurt å ta en prat med matematikklæreren din, og spørre om hva som skal til for at du står i faget. 

Og igjen vil jeg anbefale deg å snakke med enten kontaktlærer, administrasjonen eller rådgiver for å finne ut hva som skjer om du eventuelt stryker. 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Stryk på eksamen - hva kan du gjøre?

Trist jente (colourbox.com)

Fikk sommerferien en dårlig start da du så karakteren fra eksamen? Klaget du på karakteren uten å få medhold? Dette er dine rettigheter og muligheter.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning